“Η εγγύηση των καταθέσεων είναι συστατικό στοιχείο μιας νομισματικής ένωσης, γιατί εάν το σύστημα είναι διαφορετικό ανάλογα την περιοχή θα είναι διαφορετικό και το επιτόκιο, γιατί τα ασφάλιστρα κινδύνου θα είναι υψηλότερα και αυτό είναι αρνητικό στοιχείο, όταν επιδιώκεις μια νομισματική ένωση”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.
Αναφερόμενος στο υπάρχον ευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι “είναι ακόμη πίσω” και κινείται ανάμεσα σε δυο απόψεις: την άποψη που εκφράζεται κυρίως από τη Γερμανία και αποσκοπεί στη μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες και εκείνης που εκφράζεται κυρίως από τις χώρες του νότου και την Ελλάδα για περισσότερη “διανομή” του ρίσκου.
“Αν προχωρήσουμε ταυτόχρονα στη μείωση και το μοίρασμα του ρίσκου, τότε μειώνουμε περισσότερο τους κινδύνους για μια νέα κρίση”, είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Σχολιάζοντας την άποψη που εκφράστηκε από το ΚΚΕ ότι με την εφαρμογή της οδηγίας στηρίζεται το μεγάλο τραπεζικό κεφάλαιο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε τη θέση του Τζον Ρόμπισον για την αγορά εργασίας, ότι “το χειρότερο στον καπιταλισμό είναι να μην σε εκμεταλλεύεται ο καπιταλισμός” γιατί τότε μένεις άνεργος, όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “όταν καταρρέουν οι τράπεζες, οι επιπτώσεις στην εργατική τάξη, είναι δραματικότατες”.
“Με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία επιδιώκεται η βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα και η ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”, είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρίλαος Τζαμακλής. Αναφερόμενος στα βασικά σημεία της οδηγίας είπε ότι η ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται με τους κανόνες προστασίας των καταθετών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθορίζοντας εναρμονισμένο όριο κάλυψης 100.000 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των καταθέσεων στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα και του νομίσματος, ενώ για ορισμένες περιπτώσεις του κοινωνικού τομέα η εγγύηση φθάνει τα 300.000 ευρώ, για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Η οδηγία ορίζει επίσης και το ελάχιστο όριο κεφαλαίων, που οφείλει να διαθέτει ένα σύστημα καταθέσεων.
Την ευθύνη για αποζημίωση των καταθετών, έχει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), το οποίο θα πρέπει να εισπράττει ετησίως τακτικές εισφορές από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρίστος Δήμας υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι ήδη από το 2000, είχε επεκταθεί το όριο εγγύησης των καταθέσεων από τις 20.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ, και επομένως δεν υπήρχε νομικό κενό, και επέρριψε ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική του περασμένου καλοκαιριού για τη φυγή των καταθέσεων και την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών. Ο κ. Δήμας, τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης της οδηγίας και επιφυλάχθηκε για άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου και άλλες “που ενδεχομένως να προστεθούν σε αυτή κατά την εξέλιξη της συζήτησης”, όπως ανέφερε.
Κατά της ενσωμάτωσης της οδηγίας τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας. Ο οποίος υποστήριξε ότι τα μνημόνια επιβλήθηκαν με σκοπό τη διάσωση των τραπεζών και οδήγησαν στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό, ενώ ανέφερε ότι εξαιρούνται από την εγγύηση των καταθέσεων, δημόσιες αρχές και ταμεία κοινωνικής και επαγγελματικής ασφάλισης.
Θετική ψήφο έδωσε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης. Έκανε λόγο για “πρωτοφανή φυγή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες” και καταλόγισε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι έδειξε φόβο να προχωρήσει σε βαθύτερη ενοποίηση, και επιλέγει την Ευρώπη των δυο ταχυτήτων, όπως δείχνει και η προσφυγική κρίση.
“Δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων, μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς”, τόνισε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος. Τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης της οδηγίας και ζήτησε να κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής εκπρόσωποι της Τράπεζας Ελλάδος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του ΤΕΚΕ.
“Με τη συγκεκριμένη οδηγία επιδιώκεται η στήριξη των τραπεζών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων”, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής και τάχθηκε κατά της ενσωμάτωσης της στο εθνικό δίκαιο. Στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαίρεση των ασφαλιστικών φορέων από το σύστημα προστασίας των καταθέσεων και υποστήριξε ότι “ανοίγει διάπλατα την πόρτα του κουρέματος”.
Θετικά τοποθετήθηκε ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να εξετάσει τις δυνατότητες που δίνουν οι κοινοτικές οδηγίες για την προστασία μικρών τοπικών φορέων του Δημοσίου με καταθέσεις ποσών έως 500.000 ευρώ ετησίως. Ζήτησε επίσης να γίνει έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ επένδυσαν μεγάλα ποσά στην Τράπεζα Αττικής, τα οποία όπως είπε έχουν χάσει σήμερα μεγάλο μέρος της αξίας τους.
“Για αίσθημα ανασφάλειας που οφείλεται σε πολιτική και οικονομική αστάθεια”, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Κατσιαντώνης και υποστήριξε ότι “πρέπει να υπάρξει σταθερότητα προκειμένου να επανέλθουν οι καταθέσεις”.
Εκτός από τις διατάξεις για την εγγύηση των καταθέσεων, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για τον φόρο πολυτελείας, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί και τα ποτά και άλλες διατάξεις.
Η συζήτηση για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι.