Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τονίζουν ότι η τράπεζα θα κρατήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική κατά το τρέχον έτος, έτσι ώστε να περιορίσει τον πληθωρισμό καθώς ενισχύεται η οικονομία.
Αύξηση επιτοκίων
Τον ισχυρισμό ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει σύντομα τα βασικά επιτόκια επανέλαβαν άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έγινε το Σαββατοκύριακο, ακόμη και μετά τη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ πως η αύξηση που ήδη έγινε δεν ήταν κατ ‘ανάγκη η αρχή μιας σειράς αυξήσεων.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ τη στιγμή που η FED δεν σηματοδοτεί καμία επικείμενη κίνηση κοντά στον μηδενικό ρυθμό της πολιτικής της, μπορεί να στηρίζει το ευρώ μετά την υποχώρησή του την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ανησυχία που επικρατεί για την κρίση δημοσίου χρέους της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει.
«Προφανώς υπάρχει συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο για πίεση αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε ο Juergen Michels, επικεφαλής οικονομολόγος της ζώνης του ευρώ. «Δεν είναι μόνο για συγκράτηση του πληθωρισμού, αλλά και για να τονίσει την αξιοπιστία της τράπεζας», συμπλήρωσε.
Η ΕΚΤ προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάγκη για αυστηρότερη πολιτική σε χώρες όπως η Γερμανία, των οποίων η οικονομία ανθεί, από τον κίνδυνο ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση του χρέους που πλήττει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Η αύξηση των επιτοκίων ήταν η πρώτη που σημειώθηκε από τον Ιούλιο του 2008 και ήρθε τη στιγμή που δεδομένα έδειχναν επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 2,7% το Μάρτιο.
«Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε ο Άξελ Βέμπερ, ο οποίος παρευρέθηκε στις τελικές συνομιλίες του ΔΝΤ πριν αποχωρήσει από την προεδρία Bundesbank αυτό το μήνα. Η σημερινή πολιτική είναι «στηρικτική ως προς την οικονομία και την επεκτατική».
Οι έμποροι αναμένουν αύξηση του ποσοστού της ΕΚΤ σε 1,75 % ως το τέλος του. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν τα ίδια, σύμφωνα με 24 προβλέψεις σε έρευνα του Bloomberg News που έγινε αυτό το μήνα.
Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση στην Ελλάδα αγωνίζεται να πείσει τους επενδυτές ότι δεν θα πρέπει να αθετήσει τις οφειλές της, μετά την παραλαβή δανείου 110 δισ. ευρώ πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα και το ευρώ έπεσε έναντι του δολαρίου, μπρος στο φόβο αναδιάρθρωσης.
Ο Αυστριακός Ewald Nowotny , κυβερνών μέλος της ΕΚΤ δεν βλέπει ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ενθαρρύνει τους συναδέλφους του για εμπιστοσύνη μετρίασης της κρίσης η οποία δεν θα επεκταθεί και σε τέταρτο κράτος της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης: Σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ