Απανωτές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προβλέπει η ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης –την Παρασκευή- να περιορίσει το μερίδιο του Δημοσίου από το 51% που είναι σήμερα στο 34%.
Η διοίκηση έχει ήδη αναθέσει σε τρεις εταιρείες συμβούλων την εκπόνηση τεσσάρων μελετών για τις εργασιακές σχέσεις, την αναδιοργάνωση του ομίλου της ΔΕΗ και την οργανωτική διάθρωση και στελέχωση των νέων θυγατρικών, που δημιουργούνται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς και του ενεργειακού νομοσχεδίου, που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά το Πάσχα. Οι μελέτες πρέπει να παραδοθούν ως το τέλος Ιουνίου.
Ποιες είναι οι εταιρείες και τι έχουν αναλάβει:
Η Κantor έχει αναλάβει τη μελέτη για τις εργασιακές σχέσεις, η PriceWaterhouseCoopers τη μελέτη για την αναδιοργάνωση του ομίλου ΔΕΗ και για τα οργανογράμματα των ΔΕΗ Μεταφορά και ΔΕΗ Διανομή, καθώς και τη μελέτη για τη νέα οργάνωση της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου και τέλος η ΑΤ Kearney θα εξετάσει τους τρόπους διαμόρφωσης των οργανωτικών κλιμακίων και τη στελέχωση του νέου σχήματος, καθώς σήμερα το 10% και περισσότερο των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν διευθυντικές θέσεις.
Η περικοπή του μισθολογικού κόστους και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις αποτελούν το κρίσιμο στοίχημα της μελέτης της Kantor, με στόχο τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστούν οι μεταβλητές αποδοχές (υπερωρίες κ.λπ.) και τα 37 επιδόματα που λαμβάνουν οι διάφορες κατηγορίες των περίπου 22.000 εργαζομένων.