Γερμανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι έχουν εναλλακτικά σχέδια αναδιάρθρωσης σε ετοιμότητα για την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή της εγκαταλείπει τον μύθο ότι μπορεί να επιστρέψει πράγματι κάθε ευρώ που έχει δανειστεί, και μάλιστα στην ώρα τους.
Ακόμη και με την ανακοίνωση νέων μειώσεων δαπανών και assets, η απόδοση των ομολόγων συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη και η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται.
Ο Όλι Ρέν υπογραμμίζει πως δεν είναι επιλογή, ωστόσο δεν εξηγεί πως η χώρα θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος τη στιγμή που η οικονομία συρρικνώνεται σε ετήσιο ποσοστό άνω του 3%.
Αν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είναι οι επόμενες στη σειρά αναδιάρθρωσης είναι δύσκολο να ειπωθεί. Τα στοιχεία για το σχέδιο λιτότητας που θα λάβει η πορτογαλική οικονομία, δεν έχουν εκπονηθεί. Επιπλέον, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαροποιήσει την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με την αύξηση των επιτοκίων, για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού, θα καταστήσουν πιο δύσκολο το έργο αντιμετώπισης του χρέους για την Ιρλανδία.
Η Ισπανία ως φράγμα προστασίας
Ο Αλφρέδο Περέζ Ρουμπαλκάμπα, πρώτος αναπληρωτής της Ισπανίας αναφέρει πως, η χώρα έχει ξεπεράσει το ρίσκο του ντόμινο και αποτελεί φράγμα προστασίας της ζώνης του ευρώ».Ο Άνχελ Γκουρία. γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, συμφωνεί. Πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, οι συντάξεις, το έλλειμμα και ο τραπεζικός τομέας θα δουν την Ισπανία μέσω των σημερινών δυσκολιών της.
Αν αυτή η εκδοχή είναι σωστή, αν η υπουργός Οικονομίας Έλενα Σαλγάδο έχει δίκιο για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου διάσωσης της Ισπανίας και αν οι αγορές εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά ήρεμες, τότε σίγουρα θα υπάρξει μια ανακούφιση στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Ακόμη και η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί θα ήταν απρόθυμοι να ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους για να χρηματοδοτήσουν μια ισπανική διάσωσης.
Ωστόσο, ακόμα κι αν η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις τρεις χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, τίποτα δεν είναι σίγουρο και το ενδεχόμενο αναζήτησης βοήθειας δεν αποκλείεται.
Η Κυβέρνηση προβλέπει αύξηση της τάξης του 1,3% φέτος, 2,3% το 2012 και 2,4% το 2013, με τις εξαγωγές να πρωτοστατούν, ακόμη και αν ο τομέας των εξαγωγών είναι σχετικά μικρός και το 9% κατά κανόνα στηρίζεται στην Πορτογαλία, η οποία δεν είναι και η πιο ελπιδοφόρα των αγορών.
Παρόλα αυτά, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας αναμένει ανάπτυξη 0.8% το 2011 και 1.5% το 2012.
Το ποσοστό ανεργίας φαίνεται να βρίσκεται πάνω από 20% (40% για τους νεότερους εργαζόμενους και οι αναλυτές της Citigroup λένε ότι «η ανεργία άρχισε και πάλι την ανοδική της πορεία». Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1970. Αυτό υποδηλώνει δυσκολία στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Επίσης, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα αυξήσει τις μηνιαίες πληρωμές υποθηκών των Ισπανών ιδιοκτητών σπιτιού, που έχουν ήδη πληγεί από την αύξηση του πληθωρισμού.
Έπειτα, υπάρχει το διπλό πρόβλημα: του στεγαστικού τομέα και του τραπεζικό τομέα. Περίπου ένα εκατομμύριο απούλητων κατοικιών υπάρχουν στην αγορά. Νέες οικοδομικές εργασίες θα είναι εκτός συζήτησης για πολλά χρόνια ακόμα.
Διαβάστε επίσης: Αύξηση επιτοκίων στην Ισπανία