Σε θέση «buy» οι μετοχές όλων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων
Αναγκαία η ομαλοποίηση ισολογισμών και η «κάθαρση» χαρτοφυλακίων
Συμπεριλαμβάνοντας πλέον και τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, αλλά και αναβαθμίζοντας τη Τράπεζα Πειραιώς, η HSBC επανέρχεται με την σύσταση «buy» για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεσή της, το 2015 ήταν δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες, αφού αντιμετώπισαν τον φόβο του Grexit, την πολιτική αβεβαιότητα, τη φυγή κεφαλαίων και συνεπακόλουθα την τραπεζική αργία, τα capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση.
Οι τιμές-στόχοι
Για τη Εurobank η HSBC δίνει τιμή-στόχο στο 1,23 ευρώ και για την Εθνική στο 0,39 ευρώ, ξεκινώντας την κάλυψη των δύο τραπεζών. Αναβαθμίζει από «διακράτηση» σε «αγορά» τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο στο 0,27 ευρώ ανά μετοχή και διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,92 ευρώ.
«Κλειδί» η επιστροφή των καταθέσεων
Πιο αναλυτικά, στην έκθεσή της με σημείωση «ασύμμετρη σχέση ρίσκου και επιβράβευσης», οι αναλυτές της HSBC σημειώνουν πως η οικονομικη κρίση άλλαξε τα δεδομένα του τραπεζικού κλάδου στην χώρα μας, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να παραμένουν επικεντρωμένες στον στόχο μείωσης του λειτουργικού (κυρίως) κόστους και ομαλοποίησης των ισολογισμών τους. Σημαντικό επίσης είναι το «ξεκαθάρισμα» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, «αν βοηθηθούν από εισροές καταθέσεων και συνεχίσουν την δανειακή απομόχλευση».
«Θα υπάρξει σημαντικό κόστος για το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου από περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι αμφίβολα. Η ωφέλεια όμως απ’ την ομαλοποίηση της διατραπεζικής χρηματοδότησης, που θα βελτιώσει τα περιθώρια, η περαιτέρω εκλογίκευση του κόστους και η ομαλοποίησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα είναι σημαντική», παρατηρούν οι αναλυτές της HSBC.
Επιπροσθέτως, «μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες μπορούν να περιμένουν την αποκατάσταση του waiver από την ΕΚΤ, την επιστροφή και την ανατίμηση των καταθέσεων και της χρηματοδοτικής ανάσας απ’ τη μείωση του χαρτοφυλακίου με τα κόκκινα δάνεια που μπορεί να δώσουν αργότερα κάποιες υπεραξίες» υποστηρίζουν οι ίδιοι.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανή η επιστροφή καταθέσεων από νοικοκυριά ύψους 17 δισ. ευρώ τη διετία 2016-2017, το 50% των εκροών της περιόδου Νοεμβρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2015 και περίπου το 18% των εκροών σε σχέση με το ανώτατο σημείο του Σεπτεμβρίου 2009. Επίσης αναμένουν επιστροφή καταθέσεων από επιχειρήσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, το 33% των πρόσφατων εκροών και μόλις του 8% έναντι του peak.
Οι χορηγήσεις του συστήματος βρίσκονται κατά 55 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ανώτερο σημείο τους και η HSBC αναμένει ότι αύξηση θα καταγραφεί από το 2018, με θετικό ρυθμό σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτική πίστη από τα τέλη του 2017, ενώ για τα στεγαστικά θα σημειώνεται μείωση και το 2018.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ροή των NPLs θα εκπλήξει θετικά και παρότι θα υπάρξει κάποια άνοδος θα είναι συγκρατημένη. Η μη εξυπηρετούμενη έκθεση θα συνεχίζει πάντως να ασκεί πίεση στην κερδοφορία. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εφεξής σταθερή και σημαντική βελτίωση του δείκτη ROA, από τα αρνητικά επίπεδα της κρίσης σε άνω των 70 μονάδων βάσης έως το 2018.
«Συνηθισμένη η Ελλάδα στις αναταραχές»
Στην έκθεσή της, η HSBC δεν παραβλέπει τον κίνδυνο για (περιορισμένες) αρνητικές εκπλήξεις στις αποτιμήσεις των μετοχών, αλλά, συνολικά, παραμένει θετική για τον κλάδο. Όπως υπογραμμίζει, «η Ελλάδα έχει συνηθίσει στην αναταραχή και, ως εκ τούτου, ενσωματώνει κάποιο αντίκτυπο στην υποθετική περίπτωση εμφάνισης αρνητικών εκπλήξεων, δεδομένου του σχετικά εύθραυστου χαρακτήρα της ελληνικής ανάκαμψης, μετά την κρίση».
«Παρά τη συντηρητικότητα μας, εξακολουθούμε να διατηρήσουμε αποτιμήσεις που συνιστούν σημαντικές επιστροφές και από τις τέσσερις τράπεζες. Θεωρούμε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι πιο πιθανό απ’ ότι η αγορά δείχνει να προεξοφλεί και λαμβάνουμε θετική στάση απέναντι στον κλάδο», καταλήγει η HSBC.