Τεράστιες οι συνέπειες, σε περίπτωση αποτυχίας του κεκτημένου Σένγκεν
Σχέδιο δράσης για την ομαλοποίηση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν, σταδιακά μέχρι τον Νοέμβριο, παρουσίασε σήμερα ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Παράλληλα η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης βασισμένο στις συστάσεις του Συμβουλίου για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, το οποίο θα πρέπει να οδηγεί στην καταγραφή όλων των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα.
Σήμερα πολλές χώρες του Σένγκεν, κάνοντας χρήση των διατάξεων της Συνθήκης, επιβάλλουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα προκειμένου να περιορίσουν τον αριθμό των αιτούντων άσυλο αλλά και να εμποδίσουν την είσοδο οικονομικών μεταναστών. Μεταξύ των οκτώ χωρών που πραγματοποιούν σήμερα ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα είναι η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και το Βέλγιο.
Μέχρι 18 δισ. ευρώ το κόστος επαναφοράς των ελέγχων
Σύμφωνα με την Κομισιόν εάν δεν διασωθεί η συνθήκη του Σένγκεν οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη θα είναι τεράστιες, δεδομένου ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καταργηθεί κάποιος τομέας κοινής πολιτικής ή ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Οικονομικά οι επιπτώσεις της μόνιμης επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα έχουν κόστος για τα κράτη μέλη μέχρι 18 δισ. ευρώ ετησίως, επισημαίνει η Κομισιόν.
Ο οδικός χάρτης που ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στους Ευρωπαίους ηγέτες προβλέπει ειδικότερα τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας της ζώνης του Σένγκεν μέχρι το Νοέμβριο με την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
Μέχρι τότε, εκτιμά ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα αλλά και το σχέδιο δράσης με την Τουρκία, θα περιορίσουν δραστικά τη ροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια, ενώ σε αυτό θα βοηθήσει και η σύσταση του ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.
Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν αρχικά με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να επικαιροποιήσουν τη συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία για τη συγκράτηση της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα.
Στη συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσουν μεταξύ τους για να εξετάσουν την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Προσφυγικό.