Συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες – Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των θεσμών
Μία ακόμη κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση, πέραν εκείνης της των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών ΕΕ και Τουρκίας, λαμβάνει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνέρχονται, προκειμένου μεταξύ άλλων να δώσουν το πολυπόθητο πράσινο φως για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το κουαρτέτο να επιστρέφει στην Ελλάδα εντός της εβδομάδας, και την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να δώσει νέα μεγάλη μάχη, όχι μόνο για δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, αλλά και για το έτερο μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Σε σχέση με τα δάνεια πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πώλησης σε funds, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους δανειστές, οι οποίοι δανειστές, οι οποίοι πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των κόκκινων δανείων.
Εν τω μεταξύ, η διάσταση απόψεων μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή των μέτρων που πρέπει να πάρει η Ελλάδα έως το 2018, συνεχίζει να υφίσταται.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το πρόβλημα είναι και παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατ’ επανάληψη έρχονται από νέες απαιτήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία, υπογράμμιζε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, καλώντας παράλληλα την ΕΕ να ζητήσει από το Ταμείο να σεβαστεί στη συμφωνία.
Reuters: Την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα οι δανειστές
Αξιωματούχοι πάντως που επικαλείται το Reuters, σημειώνουν ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν πιθανότατα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
«Οι επαφές τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν σε μία κατάσταση, όπου φαίνεται εύλογο να υποθέσουμε ότι η αποστολή για την αξιολόγηση, περιλαμβανομένων των επικεφαλής της, θα μπορούσε να πάει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε αξιωματούχος που είναι κοντά στους δανειστές. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η αποστολή θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι πιστωτές της Ελλάδας θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), εν μέσω ανησυχιών ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα κινείται ήδη προς μία κρίση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. «Θα είναι το ΔΝΤ μέσα ή έξω;» ρώτησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις συζητήσεις, προσθέτοντας: «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι αυτό είναι αδιανόητο χωρίς το ΔΝΤ – αλλά το ΔΝΤ γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση που θα μπορούσε να θέλει κανείς».
Τις περασμένες εβδομάδες, σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times, η αντιπαράθεση έγινε όλο και πιο έντονη, «με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταλλάσσουν κατηγορίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Πιο πρόσφατα, εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ελλάδας είχαν έντονο διάλογο στη συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών (Euro Working Group) την περασμένη εβδομάδα».
Σταθάκης: Κομβικό σημείο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία της οικονομίας, διεμήνυσε το βράδυ της Κυριακής από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.
«Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι κομβικό σημείο γιατί θα δημιουργήσει ένα πολύ σταθερότερο μακροοικονομικό περιβάλλον ικανό να δώσει τη μεγάλη ώθηση στην οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης, και επεσήμανε ότι παρά τις δυσκολίες και παρά τις δοκιμασίες του 2015 η πραγματική οικονομία κατάφερε να αντέξει. «Η πραγματική οικονομία, το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας παρά το πιεστικό οικονομικό περιβάλλον και τα μακροοικονομικά, δείχνει μια δυναμική, μια αντοχή και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στο ότι υπάρχει μια προοπτική αν υπάρξουν και τα κατάλληλα μέτρα να υπάρξει ένας θετικός αντίκτυπος το δεύτερο εξάμηνο του 2016», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Βερολίνο: Να μην συνδέουμε προσφυγικό με μεταρρυθμίσεις
Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο συνεχίζει να απορρίπτει τις εκκλήσεις να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς δανειστές.
«Το ζήτημα των προσφύγων και το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν πρέπει να συγχέονται», δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters, όταν ρωτήθηκε για την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να δοθεί Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να επιλύσει τα προβλήματα του προϋπολογισμού της.
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, 09:01