Την εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανόν να έχουν πιάσει πάτο διατυπώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά του αργού. Και αυτό, διότι η παραγωγή στις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός του ΟΠΕΚ έχει αρχίσει να μειώνεται γρήγορα, ενώ η αύξηση της προσφοράς από τον Ιράν δεν είναι δραματική.
Σήμερα, οι τιμές τόσο του αμερικανικού αργού όσο και του μπρεντ αυξήθηκαν, ενισχυμένες από νέες επενδύσεις και την εξασθένηση του δολαρίου, η οποία καθιστά φθηνότερο το πετρέλαιο για τους εισαγωγείς που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα. Οι αναλυτές προειδοποιούσαν, ωστόσο, ότι ένα ισχυρότερο ράλι των τιμών είναι πρόωρο, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προθεσμιακές τιμές του αμερικανικού αργού διαμορφώνονταν στα 38,64 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 80 σεντς ή πάνω από 2% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς. Οι προθεσμιακές τιμές του μπρεντ ανέρχονταν στα 40,70 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 65 σεντς.
Ο IEA, που συντονίζει τις ενεργειακές πολιτικές των βιομηχανικών χωρών, ανέφερε πως τώρα εκτιμά ότι η παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα μειωθεί φέτος κατά 750.000 βαρέλια την ημέρα αντί μείωσης κατά 600.000 βαρέλια που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του. Μόνο στις ΗΠΑ, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 530.000 βαρέλια το 2016. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι δυνάμεις της αγοράς… κάνουν τα μαγικά τους και οι παραγωγοί με υψηλότερο κόστος μειώνουν την προσφορά», σημείωσε ο IEA, προσθέτοντας ότι η παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 90.000 βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στη Νιγηρία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Εν τω μεταξύ, η επάνοδος του Ιράν στην αγορά ήταν λιγότερο δραματική από ό,τι οι Ιρανοί έλεγαν ότι θα είναι. Πιστεύουμε ότι τον Φεβρουάριο η παραγωγή αυξήθηκε κατά 220.000 βαρέλια την ημέρα και, επί του παρόντος, φαίνεται ότι η επιστροφή του Ιράν θα είναι σταδιακή», πρόσθεσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Το αποτέλεσμα των παραγόντων αυτών ήταν ότι τα αποθέματα στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ μειώθηκαν, για πρώτη φορά μετά από ένα έτος, αν και αυξήθηκε το αργό σε πλωτές αποθήκες, σημείωσε ο ΙΕΑ. Παρά ταύτα, ο Οργανισμός προβλέπει ότι τα αποθέματα αργού και προϊόντων πετρελαίου θα αυξηθούν πολύ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 – από 1,5 έως 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – αλλά θα αποκλιμακωθούν σε μόλις 0,2 εκατ. βαρέλια στο δεύτερο εξάμηνο, έναντι εκτίμησης για 0,3 εκατ. βαρέλια στην προηγούμενη έκθεση.
«Για τις τιμές, είναι πιθανόν να υπάρξει φως στην άκρη ενός μεγάλου, σκοτεινού τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ακριβώς βέβαιοι πότε στο 2017 η αγορά πετρελαίου θα επιτύχει την επιθυμητή ισορροπία. Είναι σαφές ότι η σημερινή κατεύθυνση της πορείας είναι η σωστή, αλλά η διαδρομή είναι ακόμη μεγάλη», ανέφερε ο ΙΕΑ.
Σύμφωνα με χρηματιστές, μεγάλο μέρος της σημερινής στήριξης της τιμής του πετρελαίου προήλθε από το κινεζικό γιουάν, η ισοτιμία του οποίου έφθασε στο υψηλότερο φετινό επίπεδο, αντανακλώντας μία εξασθένηση του δολαρίου έναντι των άλλων σημαντικών νομισμάτων. Το δολάριο υποχώρησε ήδη από χθες σημαντικά, μετά τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούσαν ότι το ράλι των τιμών μπορεί να είναι βραχύβιο, καθώς παραμένει η υπερβάλλουσα προσφορά. Η υπερβάλλουσα παγκόσμια προσφορά σημαίνει ότι η παραγωγή του πετρελαίου ξεπερνά τη ζήτηση τουλάχιστον κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στο να γεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο με πετρέλαιο που μένει απούλητο. Αναλυτές δηλώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη μείωση στα αποθέματα, για παράδειγμα με μείωση της παραγωγής, για να είναι δυνατή η περαιτέρω αύξηση των τιμών.