Το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού επέκρινε η Άγκελα Μέρελ ενόψει των τοπικών εκλογών, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Μάχη για κάθε ψήφο δίνει το CDU εκτιμά η Suddeutsche Zeitung.
«Το ντε φάκτο κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί συνολική λύση του προβλήματος τόνισε η Άγκελα Μέρκελ σε προεκλογική της ομιλία στο Μπαντ Νόιναρ-Άρβαϊλερ», γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Παρά το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δίνουν μάχη για κάθε ψήφο στις εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου και θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν προς όφελός τους τη μείωση των προσφυγικών ροών προς τη Γερμανία, η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε για μια ακόμα φορά δημόσια το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια, τονίζοντας: «Βεβαίως οι πρόσφυγες που έρχονται στην Γερμανία είναι πλέον λιγότεροι.
Κάθε βράδυ όμως βλέπουμε στην τηλεόραση τους πρόσφυγες στα σύνορα ΠΓΔΜ και Ελλάδας. Μακροπρόθεσμα αυτό δεν θα βγει σε καλό». Αναφερόμενη στη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε στην ομιλία της: «Δεν μπορεί να γινόμαστε αρεστοί σε 27 χώρες και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι μια δίκαιη κατανομή των βαρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Παράδειγμα προς αποφυγή για τους πρόσφυγες η Ειδομένη;
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει στο άρθρο της ότι στο Βερολίνο, ακόμα και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, υπάρχουν δύο τρόποι ανάγνωσης όσων συμβαίνουν στην Ειδομένη. Ο πρώτος αποδίδει στην Αθήνα την κύρια ευθύνη της κατάστασης διότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε για αρκετούς μήνες την δημιουργία κατάλληλης υποδομής για πρόσφυγες, όπως είχε αποφασιστεί από την ΕΕ. Ο δεύτερος θεωρεί ότι η Ειδομένη αποτελεί στην ουσία παράδειγμα προς αποφυγή για πρόσφυγες που επιδιώκουν να έρθουν στην Ευρώπη.
Όμως η Άγκελα Μέρκελ δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή, συνεχίζει η εφημερίδα του Μονάχου. Τασσόταν πάντα κατά του σφραγίσματος της Βαλκανικής Οδού για να μην μείνει η Ελλάδα μόνη της με το πρόβλημα. Πιστεύει επίσης ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Αυστρία θα αντιμετώπιζαν τις προσφυγικές ροές καλύτερα από ό,τι η Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι με ανοιχτά τα βαλκανικά σύνορα η Γερμανία θα δεχόταν κατά μέσο όρο 1.000 – 2.000 πρσφυγες την μέρα. Κάτι όχι εύκολο, αλλά διαχειρίσιμο, εκτιμάται στο Βερολίνο.
Εγκατάσταση Σύρων προσφύγων σε Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο
Οι επικριτές της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου ισχυρίζονται ότι είναι αδιάφορο το που αναχαιτίζονται οι προσφυγικές ροές, στην Τουρκία ή την Ελλάδα. Η Άγκελα Μέρκελ έχει ωστόσο διαφορετική άποψη. Θεωρεί προτιμότερη μια συμφωνία με την Άγκυρα, μιας και η Τουρκία αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερα προβλήματα τόσο λόγω των προσφυγικών ροών, όσο και των δομών που δημιουργούν στη χώρα οι διακινητές. Οι επιπτώσεις, από αυτή την εξέλιξη, για την Ευρώπη, δεν είναι εύκολα να ελεγχθούν. Για το λόγο αυτό η καγκελάριος προκρίνει την συνεργασία και στήριξη της Τουρκίας.
Σχεδόν από την αρχή της προσφυγικής κρίσης η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της παραμονής κυρίως Σύρων προσφύγων σε χώρες κοντά στην πατρίδα τους υπό αξιοπρεπείς συνθήκες. Με άλλα λόγια προτείνει να στηριχθούν οικονομικά η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος που φιλοξενούν ήδη σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. Η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει με τον τρόπο αυτό από τη μια πλευρά να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το επικίνδυνο ταξίδι προς την δυτική Ευρώπη και από την άλλη να καταπολεμήσει τα δίκτυα διακινητών, καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.
Πηγή: Deutsche Welle