Σε όλο και πιο δύσκολη θέση, όσον αφορά το προσφυγικό, βρίσκεται κάθε ημέρα που περνάει η Ελλάδα, καθώς κλείνουν ερμητικά τα σύνορα προς το Βορρά, ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας βρίσκονται 3 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, που περιμένουν να κάνουν το ταξίδι της ελπίδας προς την Ευρώπη με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα.
Μετά το de facto κλείσιμο του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς έθεσε για πρώτη φορά επίσημα το αίτημα να αποκλειστεί και ο «μεσογειακός δρόμος».
«Το δουλεμπόριο δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί πλήρως, συνεπώς πρέπει να διασφαλίσουμε πως ότι κάνουμε τώρα στην βαλκανική οδό, να το κάνουμε και στην Ιταλία και στη μεσογειακή οδό, ώστε να μην υπάρχει τρόπος για να φθάσει κανείς την κεντρική Ευρώπη» δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
Ο κ. Κουρτς αναφέρθηκε ακόμα και στην βοήθεια που παρέχει η Αυστρία στα Σκόπια, με προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό για τον έλεγχο των συνόρων. «Τα Σκόπια έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να σταματήσουν τις ροές, εφόσον δεν το κάνει η Ελλάδα. Τα Σκόπια χρειάζονται τη βοήθειά μας με προσωπικό και εξοπλισμό».
Την ίδια ώρα για επανενεργοποίηση των «παλαιών δρόμων» μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου έκανε λόγο εκπρόσωπος της Frontex στους New York Times. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «η υπηρεσία περιμένει να δει αύξηση της χρήσης των διαδρομών από την Ελλάδα στην Ιταλία ή από την Τουρκία απευθείας στην Ιταλία ή τη Βουλγαρία».
Τρια εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν στην Τουρκία
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ σε όλη την Τουρκία βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Σύροι και περίπου 500.000 Αφγανοί, Ιρακινοί και Πακιστανοί, όλοι τους με όνειρο να περάσουν στην Ευρώπη.
Ήδη δεκάδες χιλιάδες συνωστίζονται στην τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο, ψάχνοντας τρόπο αγωνιωδώς να περάσουν στα ελληνικά νησιά.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους συνωστίζονται στα παλιά σπίτια της συνοικίας του Μπασμανέ γράφει ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Πολλοί και οι μετανάστες, Αφγανοί και Πακιστανοί οι περισσότεροι, που ζουν στα παράλια του Τσεσμέ, αυτοί σε παλιά εγκαταλειμμένα συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχεία.
Όλοι τους περιμένουν τη στιγμή που ο μεταφορέας θα τους ανάψει το πράσινο φως της μετακίνησής τους στα ελληνικά νησιά.
Ως πρόγευση εξάλλου ενός ζοφερού μέλλοντος φαντάζει η συνεχιζόμενη ροή προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς φαίνεται ότι ούτε η παρουσία του ΝΑΤΟ εμποδίζει τους διακινητές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης, μόνο χθες έφτασαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο περί τους 2.700 πρόσφυγες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στα νησιά να βρίσκονται σχεδόν 9.000 άνθρωποι!
Συνολικά, βάσει της καταμέτρησης της Κυριακής, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε όλη τη χώρα είναι 44.035, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να «μετρά» στον καταυλισμό της Ειδομένης σταθερά 12.000 ανθρώπους, είναι ξεκάθαρο πως μεγαλώνει ο αριθμός όσων φιλοξενούνται σε άλλους χώρους ανά την χώρα.