Οριακά πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ωστόσο, και η μίνι κυβερνητική κρίση, η οποία προκλήθηκε από την απερισκεψία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, Γιάννη Μουλάζα, να αποκαλέσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.00), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,21% στις 578,06 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,36% στις 158,44 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,37 εκατ. ευρώ, με 14 μετοχές να ενισχύονται, 30 να υποχωρούν και 10 να παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 0,97% στις 32,70 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+0,42% διολισθαίνει στο 0,84% , η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-2,20% στο 3,30% και η Eurobank στο 1,30%. Η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,50% από την πλευρά της, παραμένει αμετάβλητη στα 2 ευρώ.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-1,84% υποχωρεί κατά 2,45% και του ΟΛΠ ΟΛΠ-2,29% κατά 2,30%. Πτώση κοντά στο 1,50% εμφανίζει η μετοχή του ΟΤΕ, ΟΤΕ-1,23% ενώ οι απώλειες στη ΔΕΗ ΔΕΗ-0,92% διαμορφώνονται στο 1,85%. Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται οι μετοχές των ΕΛΠΕ (0,75%), Grivalia Properties (0,80%) και Τέρνα Ενεργειακή (0,77%).
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε ότι «υπάρχει προσέγγισή των δυο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είναι πολλά τα ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια». Ο κ. Σταθάκης, πάντως, συμπλήρωσε πως υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, χωρίς όμως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 15ετίας προωθεί παράλληλα, η κυβέρνηση, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Η παραπάνω απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των θεσμών, με αντικείμενο την πάταξη της διαφθοράς. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, το νομοθετικό πλαίσιο προέβλεπε τον έλεγχο καταθέσεων, σε βάθος 10ετίας. Όσον αφορά τη Λίστα Μπόργιανς, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος διαμηνύει ότι για την αξιοποίησή της θεωρείται καθοριστική η ψήφιση των διατάξεων για την αυτοκαταγγελία φοροφυγάδων.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχτεί απαιτήσεις πέραν των όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρουγκαλος, ο οποίος ενημέρωσε τη Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των ελληνικών διαπραγματεύσεων που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο. Λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουμε κατακτήσει, για λόγους, όχι μόνο διαφάνειας, αλλά και ευαισθητοποίησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία».
Την ίδια ώρα, παραμένει η απόσταση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το «κουαρτέτο» σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έλεγε αργά το βράδυ ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μετά από την ολοκλήρωση του σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Όσον αφορά στο φλέγον θέμα της μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων σε κερδοσκοπικά funds, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για την εξαίρεση από τη διαδικασία απόλυσης όλων των δανείων που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.
Από την πλευρά της, αύξηση κατά 13,9% κατέγραψε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Χαλκόρ, τη χρήση 2015, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 1.230,1 εκατ. ευρώ έναντι 1.079,9 εκατ. ευρώ, το 2014. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών οφείλεται στον αυξημένο κατά 9,6% όγκο πωλήσεων, καθώς και στο βελτιωμένο μίγμα πωλήσεων, καθώς η μέση τιμή του χαλκού διαμορφώθηκε χαμηλότερα, σε 4.952 ευρώ ανά τόνο έναντι 5.169 ευρώ ανά τόνο, το 2014.
Διψήφιο ποσοστό αύξησης τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και στην κερδοφορία ανακοίνωσε για το 2015 ο όμιλος Σαράντη. Παράλληλα, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, τα περιθώρια κέρδους ενισχύθηκαν, η καθαρή ταμειακή θέση διατηρήθηκε και το λειτουργικό κεφάλαιο κίνησης βελτιώθηκε. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου κατά το 2015 ανήλθαν σε € 278,76 εκατ. ευρώ συγκριτικά με €248,44 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,21%, η οποία τροφoδοτήθηκε τόσο από οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες προσθήκες στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.