Αισιοδοξος ουπουργός οικονομίας ότι η συμφωνία της εταιρείας με την Τράπεζα Πειραιώς θα αποδώσει καρπούς
«Στόχος μας είναι να συνεχίσει η τευτλοπαραγωγή στην Ελλάδα στα επιθυμητά επίπεδα και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να είναι μια εταιρεία η οποία θα έχει εξυγιανθεί και θα μπορεί να ανταποκριθεί στην προοπτική αυτή».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Oικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την ΕΒΖ, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «η παρούσα κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, όπου τα εργοστάσια ζάχαρης πρακτικά ήταν κλειστά. Δεν υπήρχε κανένας τρόπος να λειτουργήσουν και εμείς δώσαμε και δίνουμε μια μάχη, προκειμένου να αποκατασταθεί η εξυγίανση και η λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης, για να διασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η συνέχιση της παραγωγής τεύτλων στην Ελλάδα».
Το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ
Στην συνέχεια, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο εξυγίανσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της εταιρείας και της Τράπεζας Πειραιώς, παραδεχόμενος ότι η ΕΒΖ αυτή την στιγμή χρωστάει περί τα 150 εκατ. ευρώ, ποσό που σαφώς δεν μπορεί να αποπληρώσει.
Και συνέχισε:
«Το σχέδιο αναδιάρθρωσης λέει το εξής: Από την πώληση ορισμένων στοιχείων της εταιρείας θα ανακτηθούν 50 εκατομμύρια, τα εργοστάσια στη Σερβία που αναφέρατε και ορισμένα άλλα αδρανή περιουσιακά στοιχεία. Από το χρέος θα διαγραφούν 50 εκατομμύρια και 50 εκατομμύρια θα αποτελέσουν δεκαετή δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς προς τη ζάχαρη.
Αυτό το σχέδιο, το οποίο περιγράφω και σκιαγραφώ σε αδρές γραμμές, καθιστά βιώσιμη προοπτική να μπορούν τα εργοστάσια να δουλέψουν και να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους, τα 50 πλέον εκατομμύρια. Διασφαλίζει τη συνέχιση της παραγωγής μεσοπρόθεσμα. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό, χρειάζεται κι ένα δεύτερο στοιχείο, ένα σχέδιο βιωσιμότητας της ίδιας της επιχείρησης, η οποία πρέπει να μειώσει το κοστολόγιό της, πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει μεσοπρόθεσμα».
Όσον αφορά το πλάνο πώλησης των εργοστασίων της ΕΒΖ στην Σερβία, ο κ. Σταθάκης στάθηκε στο παράδοξο να χρεοκοπεί η μητρική εταιρεία και, κλείνοντας αυτή, να σώζεται η θυγατρική. «Είναι πρωτοφανές στον κόσμο», είπε ο υπουργός.
«Αναγνωρίζουμε ότι δεν βγάζει κέρδη, δεν μπαίνει μέσα, είναι μία επιχείρηση, αλλά είναι μέρος της αναδιάρθρωσης προκειμένου να σωθεί η μητρική και να σωθεί και η εγχώρια παραγωγή τεύτλων. Άρα, είναι ένα κόστος το οποίο πρέπει να το πληρώσουμε προκειμένου να επιβιώσει η εταιρεία. Το δεύτερο είναι ότι η τιμή θα καθοριστεί. Υπάρχουν προσφορές, φυσικά, αυτή τη στιγμή, αλλά η τιμή, φυσικά, θα καθοριστεί από διαγωνισμό τον οποίο θα χειριστούν από κοινού η Βιομηχανία Ζάχαρης και η τράπεζα», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Για την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι, εφόσον είναι στη διαδικασία έγκρισης το σχέδιο και διαφαίνεται ότι είναι και στη διαδικασία γραπτής πλέον επιβεβαίωσης ότι δεν αποτελεί κάποιας μορφής κρατική επιδότηση που μπορεί να αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα του σχεδίου, σε τρεις μέρες περίπου μετά την απόφαση θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί για την περσινή παραγωγή.
Κι αυτό γιατί η αναχρηματοδότηση της εταιρείας, σύμφωνα με το σχέδιο, φθάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό εκατομμυρίων που υπερκαλύπτει την άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών για το προηγούμενο έτος.