Δύο νέα επιχειρηματικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα βγουν στην αγορά τον Ιούνιο, παρουσίασε για πρώτη φορά ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψή του στο cluster Corallia (φορέας διαχείρισης και ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας) και στη συνάντηση που είχε με νέους επιχειρηματίες.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αρχές Μαΐου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για απλοποίηση αδειοδότησης σε μεταποίηση και τεχνικά επαγγέλματα – «One Stop Shop» αδειοδοτήσεων και το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για την άρση 63 γραφειοκρατικών εμποδίων.
Ο υπουργός με τον ειδικό γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού, κ. Α. Μαρκόπουλο, παρουσίασαν το σχέδιο δράσης του υπουργείου για την ενίσχυση της καινοτομίας σε 70 επιχειρηματίες από τις εταιρίες-μέλη των clusters, με τα οποία συνεργάζεται το Corallia, και συγκεκριμένα, τα υψηλής θεματικής εστίασης clusters νανο-μικροηλεκτρονικής, κινητών εφαρμογών, δορυφορικών εφαρμογών και δημιουργικών/πολυμεσικών εφαρμογών.
«Ακόμα κι αν μ’ ένα μαγικό τρόπο μηδενιζόταν το έλλειμμα και το χρέος της χώρας μας, αν δεν αλλάξουμε την ίδια στιγμή μοντέλο ανάπτυξης θα επιστρέφαμε γρήγορα στο ίδιο σημείο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός που μίλησε εκτενώς για το νέο Επενδυτικό Νόμο και ειδικότερα για τις κατηγορίες της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Συνέργειας και Δικτύωσης, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η καινοτομική επιχειρηματικότητα.
Ακόμη, αναφέρθηκε αναλυτικά στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, καθώς και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» και «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα».
Παράλληλα, παρουσίασε για πρώτη φορά άλλα δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα βγουν στην αγορά τον Ιούνιο. Το «Επιχειρηματικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί – Clusters» και το «Συμβουλευτική υποστήριξη, καθοδήγηση και ενδυνάμωση νέων και επίδοξων επιχειρηματιών».
Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε ο υπουργός στη ψηφιακή πλατφόρμα Startup Greece, η οποία «μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ενός κινήματος για τη νεανική επιχειρηματικότητα». Όπως επισήμανε ο Υπουργός, «ήδη μέσα σε 2 μέρες έχουν εγγραφεί στην κοινότητα 480 νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να ενημερωθούν για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου αλλά και να δικτυωθούν ώστε να προχωρήσουν από κοινού σε συνέργειες». Σημειώνεται ότι το Corallia είναι από τους πρώτους φορείς που δήλωσαν παρόντες στην πρωτοβουλία Startup Greece.
Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο υπουργός επισήμανε στους επιχειρηματίες τη μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιεί το Υπουργείο τόσο μέσω της λειτουργίας της «υπηρεσίας μιας στάσης», που αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά και μέσω της απλοποίηση της αδειοδότησης με νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όπως είπε ο Υπουργός «έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε από την «Υπηρεσία Μιας Στάσης» να μπορεί περνάει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και το θέμα των αδειοδοτήσεων».
Ο κ. Μαρκόπουλος παρουσίασε τη νέα ψηφιακή στρατηγική του Υπουργείου, κάνοντας ειδική αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσα από τα οποία παρέχονται ενισχύσεις στις επιχειρήσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT).
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Corallia, κ. Βασίλης Μακιός, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του, τόνισε ότι «σήμερα στο αμφιθέατρο του Corallia, η αφρόκρεμα των ελληνικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και η ηγεσία του Υπουργείου, μοιράστηκε την αισιοδοξία, το όραμα, και το δρόμο προς την Ελλάδα της ανάπτυξης. Είμαι βέβαιος πως θέσαμε τις βάσεις και ενώσαμε τις δυνάμεις μας για το καλύτερο αύριο, στο οποίο όλοι πιστεύουμε.»
Νέα προγράμματα
– «Επιχειρηματικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί – Clusters»:
1η Φάση: Έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος προς δυνητικούς συντονιστές των υποψήφιων clusters ή προς υφιστάμενα clusters. (Ιούνιος 2011)
2η Φάση: Έκδοση προκήρυξης για την υποβολή προτάσεων υφιστάμενων και νέων clusters.
Απευθύνεται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που θα παίξουν το ρόλο του συντονιστή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 επιχειρήσεις. Θα επιλέγονται όσοι ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις ωρίμανσης συνεργατικού σχηματισμού
Κατά την προκαταρκτική φάση – συναντήσεις ΓΓΒ – Συντονιστή – Επιχειρήσεων θα συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης ωριμότητας του έργου και θα γίνεται κλήση των ενδιαφερομένων να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο που θα αξιολογηθεί και εφ’ όσον επιλεγεί θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Στην Β΄ φάση δεν θα είναι αποκλειστικά αποδεκτά cluster που μετείχαν στην Α’ Φάση.
– «Συμβουλευτική υποστήριξη, καθοδήγηση και ενδυνάμωση νέων και επίδοξων επιχειρηματιών»: Εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της νέας/νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας.
Πρόκειται για πλέγμα δράσεων πανελλήνιας εμβέλειας (ανοιχτές συζητήσεις, coaching, mentoring, δικτυώσεις) για τη διαμόρφωση μίας σύμπραξης – κοινότητας (partnership) φορέων, συλλογικοτήτων και δικτύων νεανικής επιχειρηματικότητας, επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων κλπ.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα (σημείο αναφοράς για την καινοτομική επιχειρηματικότητα θα προκηρυχθεί στα τέλη Μαΐου) έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκ. ευρώ, αφορά υφιστάμενες μικρές ή πολύ μικρές, καθώς και νεοσύστατες επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες κ.α. και στις επιλέξιμες δαπάνες καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, από το μηχανολογικό εξοπλισμό, ICT, διαμόρφωση εγκαταστάσεων μέχρι συμβουλευτική υποστήριξη, ανάπτυξη πρωτοτύπων, πιστοποίηση συστημάτων, προβολή κ.α.
Διαβάστε επίσης: Αυξημένη η επισκεψιμότητα στις “Υπηρεσίες Μίας Στάσης”