Αρχίζει η αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου μετά την ιστορική συμφωνία για το προσφυγικό. Από το πρωί, πρόσφυγες και μετανάστες φεύγουν από τη Λέσβο και τη Χίο με προορισμό τα hot spot της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στον Πειραιά, χιλιάδες πρόσφυγες αγωνιούν για το αύριο. Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία βρίσκονται μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να εφαρμόσουν από σήμερα Κυριακή τους πέντε βασικούς άξονες της συμφωνίας, με τη χώρα μας να καλείται να οργανώσει άμεσα μία τεράστια επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.
Στην Ειδομένη, οι ξεριζωμένοι βρίσκονται σε απόγνωση, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι ο βαλκανικός διάδρομος θα παραμείνει κλειστός. Πρόσφυγες και μετανάστες ξαπλώνουν στις ράγες του τρένου στην Ειδομένη κρατώντας χαρτόνια που γράφουν “μη μας σκοτώνετε..” καθώς ξέρουν πλέον ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν.
“Δεν θέλω η Ε.Ε. να αποφασίσει για το μέλλον μου, έτσι νοιώθουν και οι 15.000 άνθρωποι που ζουν στον καταυλισμό. Δεν θέλουμε κανείς να αποφασίσει σε ποια χώρα θα μείνουμε, τι είδους ζωή θα κάνουμε και ποια γλώσσα θα μιλάμε για το υπόλοιπο της ζωή μας” δήλωσε ένας πρόσφυγας από τη Συρία.
Μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας κάποιοι πίστευαν πως η σιδερόφραχτη πύλη θα άνοιγε και θα συνέχιζαν το ταξίδι τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αρκετοί επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία για την Αθήνα. “Επιστρέφουμε γιατί καταλαβαίνουμε πια ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Επιστρέφουμε στην Αθήνα για να έχουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Εδώ βλέπετε, οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες, το κρύο τσουχτερό. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο εδώ” είπε ένας μετανάστης από το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 47.536. Η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που από τις 20 Μαρτίου θα περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά καθώς και την επανεγκατάσταση των Σύρων από την Τουρκία σε χώρες της Ένωσης με βάση το σύστημα “ένας προς έναν”.
Στο μεταξύ, πέντε ακανθώδη ζητήματα της προσφυγικής κρίσης διευθετήθηκαν:
-Όλες οι επιστροφές θα πραγματοποιηθούν βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Δε θα υπάρξουν μαζικές απελάσεις ούτε γενικευμένη πολιτική επιστροφής και κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά.
-Η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκινά από την Κυριακή 20 Μαρτίου και η επανεγκατάσταση στην ΕΕ αφορά σε πρώτη φάση έναν αριθμό 72.000 προσφύγων με πρόβλεψη αναθεώρησής του στο μέλλον.
-Όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ανοίγει μέχρι το τέλος του εξαμήνου το κεφάλαιο 33 το οποίο αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και δεν ανήκει στα κεφάλαια που είχε παγώσει η Κύπρος.
-Η ΕΕ θα επισπεύσει την εκταμίευση της αρχικής χρηματοδότησης 3 δις ευρώ για υποδομές προσφύγων στην Τουρκία με πρόβλεψη επιπρόσθετης χρηματοδότησης 3 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.
-Επιταχύνεται η διαδικασία για την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες με ορίζοντα το τέλος Ιουνίου του 2016, εφ’ όσον η Άγκυρα εκπληρώσει τις 72 προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ.
Επιχειρήσεις μετεγκατάστασης
Δέκα ακόμη λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά, έφθασαν το πρωί στον καταυλισμό υποδοχής και διαμονής που έχει διαμορφωθεί στο στρατόπεδο “Ευθυμιόπουλου” στο Κουτσόχερο. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή τους μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα προκύψει και ο ακριβής αριθμός τους, ο οποίος πάντως υπολογίζεται στα 400 άτομα. Εχθές ο τελικός αριθμός των πρώτων μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν στον συγκεκριμένο καταυλισμό έφθασε στα 330 άτομα.
Η διαδικασία εκκένωσης των νησιών έχει ήδη ξεκινήσει. Από το πρωί πρόσφυγες και μετανάστες μετακινούνται από το κέντρο καταγραφής της Μόριας και το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να μεταφερθούν στην Καβάλα. Ανάλογη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και στη Χίο.
Σημειώνεται οτι στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη φιλοξενούνται περίπου 3.800 άτομα.
Από τη Χίο με προορισμό το λιμάνι της Ελευσίνας αποπλέει το καταμαράν tera jet μεταφέροντας περίπου 860 μετανάστες και πρόσφυγες. Στη Μυτιλήνη επίσης βρίσκεται το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το οποίο θα μεταφέρει μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι της Καβάλας.