Στο ζήτημα της αξιολόγησης αναφέρεται σε έκθεσή της η HSBC, επισημαίνοντας πως η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με νέες εντάσεις στην αξιολόγηση, τη στιγμή που η προσφυγική κρίση θέτει νέες δυσκολίες για την ελληνική κυβέρνηση.
Σχετικά με την αξιολόγηση, σημειώνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά φαίνεται να υπάρχει απόκλιση στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό κενό ως το 2018. Οι θεσμοί αφήνουν να εννοηθεί ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαϊου. Ωστόσο, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον ισχνή πλειοψηφία μόλις τριών βουλευτών και δεν υπάρχουν μεγάλες πληρωμές χρέος ως τον Ιούλιο, η HSBC θεωρεί ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει κι άλλο η διαδικασία.
Σημειώνει ότι αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η επιμονή των θεσμών σε πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τέτοια εξέλιξη.
Επίσης, σημειώνει ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους θα είναι περίπλοκες, επικαλούμενη και σχετικές δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι θα ήταν δύσκολο να περάσει μια τέτοια συμφωνία από το γερμανικό κοινοβούλιο. Η πρόσφατη άνοδος των ακροδεξιών αλλά και οι διχογνωμίες εντός του κυβερνητικού σχήματος καθιστούν δυσκολότερη τη δουλειά του. Ωστόσο, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι και ο μόνος τρόπος για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, που είναι επίσης σημαντικό για το γερμανικό κοινοβούλιο.
Η ΗSBC σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, που αυξάνει τα δημοσιονομικά κόστη της και «αποκαλύπτει» τις αποκλίσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η υλοποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου ενδέχεται να καθυστερήσει ενώ ενδέχεται να αποδειχθεί ανεπαρκής για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει επιχειρήσει να διαχωρίσει το θέμα της υλοποίησης του προγράμματος από την ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες, αν και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι “δεν αποτρέψαμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να την εγκαταλείψουμε τώρα”. Ωστόσο, εάν δεν βρεθούν βιώσιμες λύσεις βραχυπρόθεσμα, οι εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών θα μπορούσαν να κλιμακωθούν το καλοκαίρι, καθώς η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει κεφάλαιο και τόκους ύψους 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ (20 Ιουλίου) ενώ είναι η εποχή που οι προσφυγικές ροές βρίσκονται στο μέγιστο σημείο τους, τονίζει ο οίκος.
Σημειώνεται ότι η HSBC προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% και φέτος, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017.