Η Ουάσινγκτον είναι πιο χρήσιμη σε άλλες χώρες όπως το Πακιστάν και η Αίγυπτος και το ΝΑΤΟ δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ στη Λιβύη. Αυτά δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη ακόμη και αν “ο μεγαλοδύναμος θεός αποσπάσει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και μας ρίξει στον πλανήτη Αρη ώστε πλέον να μην μπορούμε να πάρουμε μέρος” στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στους Financial Times.
“Θα ήταν περίεργο να πούμε ότι το ΝΑΤΟ και ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχουν αρκετούς πόρους για να ασχοληθούν με τη Λιβύη. Δεν είναι έτσι”, πρόσθεσε ο Μπάιντεν. “Καμιά φορά οι άλλες χώρες δεν έχουν τη θέληση, όμως δεν είναι θέμα πόρων”, υπογράμμισε.
Χθες Τρίτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 800 εξόδους αεροσκαφών στη Λιβύη αφότου παρέδωσαν τον έλεγχο των επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ την 1η Απριλίου και έχουν κάνει συνολικά οκτώ επιθέσεις εναντίον μονάδων της αντιαεροπορικής άμυνας.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος πάντως εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν αν οι δυνάμεις τους πρέπει να επικεντρωθούν “στο Ιράν, την Αίγυπτο, τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν” ή αν πρέπει να κάνουν περισσότερα στη Λιβύη. “Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα”, υπογράμμισε.
Εξοπλισμός ανταρτών
Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εξοπλισμό με σύγχρονο πολεμικό υλικό, των ανταρτών στη Λιβύη, που έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των σκληρών επιθέσεων που δέχονται από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, όπως δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ.
” Σχετικά με το ενδεχόμενο να παρασχεθεί εξοπλιστική βοήθεια στους εξεγερμένους, αυτή είναι μια προοπτική που δεν έχει αποκλεισθεί. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά “,τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Η Ουάσινγκτον τηρεί εδώ και εβδομάδες σταθερή στάση στο θέμα, επιμένοντας ότι δεν έχει παρθεί απόφαση για την αποστολή πολεμικού υλικού στους αντάρτες.
Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων του τύπου, σχετικά με το τι κάνουν οι ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, ο Τόνερ υπογράμμισε τη διεθνή συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για τη σύσταση οικονομικού μηχανισμού που θα ενισχύει οικονομικά τον αγώνα για την εκδίωξη του καθεστώτος του Καντάφι.
Παρά δε το δεδομένο ότι η Βρετανία έχει ήδη στείλει βρετανούς στρατιωτικούς στη Βεγγάζη, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών, για να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύουν τις δυνάμεις των ανταρτών, ο Μαρκ Τόνερ επανέλαβε οτι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμμένει στη δέσμευσή του ότι δεν θα αποσταλούν επίγειες δυνάμεις των ΗΠΑ, στη Λιβύη.
” Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος από την αρχή που σχεδιάστηκε αυτή η επιχείρηση, ότι δεν θα σταλούν στρατεύματα των ΗΠΑ, στη Λιβύη “, υπενθύμισε ο Τόνερ.
Αισιοδοξία Σάιφ αλ Ισλάμ
Εν τω μεταξύ, ο Σάιφ αλ Ισλάμ γιος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ πως είναι “πολύ αισιόδοξος” ότι το καθεστώς θα αντιμετωπίσει με επιτυχία την εξέγερση που ξέσπασε στη Λιβύη πριν δύο μήνες.
“Είμαι πολύ αισιόδοξος και θα κερδίσουμε”, δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ σε μία τηλεοπτική εκπομπή στο δίκτυο Αλίμπια.
“Η κατάσταση εξελίσσεται καθημερινά υπέρ μας”, πρόσθεσε ενώπιον περίπου πενήντα ανθρώπων που βρίσκονταν στο τηλεοπτικό πλατό χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.
Επεσήμανε άλλωστε ότι το καθεστώς “δεν επιθυμεί να εκδικηθεί” τους εξεγερμένους, κυρίως στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.
Πάντως ο Σάιφ αλ Ισλάμ προειδοποίησε ότι “στη χρήση όπλων και βίας θα απαντήσουμε μόνο με βία και όσοι ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές –που ορίστηκαν το 2007 από τον ίδιο (τον Μουάμαρ Καντάφι), τη μουσουλμανική θρησκεία, την ασφάλεια του κράτους και την εθνική ενότητα– θα υποστούν τις συνέπειες”.
“Στόχος δεν είναι η εκδίκηση. Δεν θα εκδικηθούμε κανέναν και δεν θα σκοτώσουμε κανέναν”, υπογράμμισε.
Αλλωστε σύμφωνα με τον Σάιφ αλ Ισλάμ οι επικεφαλής της εξέγερσης στη Μιζουράτα και την Ζεντέν είναι είτε “έμποροι ναρκωτικών, είτε επιχειρηματίες που θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν οφειλές” δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο γιος του Καντάφι επεσήμανε επίσης ότι έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν ανασταλεί εξαιτίας της κατάστασης ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα και της αποχώρησης δεκάδων χιλιάδων ξένων ταξιδιωτών.
“Η τάξη θα επιστρέψει”, δήλωσε ο Σαίφ αλ Ισλάμ. “Τα έργα και οι υπηρεσίες θα ξεκινήσουν και πάλι και οι ξένοι θα επιστρέψουν στη χώρα”, πρόσθεσε.