Οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μπορεί να παρουσιάζουν μικρή μείωση, ωστόσο οι σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά μέρα με τη μέρα αυξάνονται, καθώς πολλοί είναι αυτοί που από διάφορα κέντρα φιλοξενίας επιστρέφουν στο συγκεκριμένο σημείο.
Η κατάσταση δε γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς πολλά μικρά παιδιά κατά της ώρες αιχμής φόρτωσης των πλοίων, παίζουν μπάλα ή τρέχουν ανέμελα στους προαύλιους χώρους. Το περασμένο Σάββατο 26/03 ένα 4χρονο αγόρι πρόσφυγας, που είχε διαφύγει της προσοχής των οικείων του, από απροσεξία έπεσε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί, μπροστά σε διερχόμενη υπηρεσιακή μηχανή λιμενικού που κινούνταν με πολύ μικρή ταχύτατα μπροστά από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε2.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 5.600 πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθούν να είναι «εγκλωβισμένοι» σε ένα δίκτυο παραπληροφόρησης, όπως κατήγγειλε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αθανάσιος Τσατσουλής. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι άτομα που δηλώνουν ως μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, παροτρύνουν πολλές φορές τους πρόσφυγες να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.
Ο κ. Τσατσουλής, ωστόσο, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ στη φροντίδα των προσφύγων και προσέθεσε ότι για τις συγκεκριμένες καταγγελίες συλλέγει στοιχεία από τους συναδέλφους του και όταν τα συγκεντρώσει θα τα προσκομίσει.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι ο καταυλισμός κάθε μέρα μεγαλώνει και ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πλέον να ζήσουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες.
Ανέφερε ακόμη ότι έχει διαπιστωθεί ένα κρούσμα ηπατίτιδας σε λιμενικό στη Λέρο, ενώ άλλοι 20 έχουν προσβληθεί από ιό της φυματίωσης μέσα στο 2015 στη Χίο, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα την ασθένεια.
Τέλος, για το στελεχιακό δυναμικό των λιμεναρχείων είπε ότι οι ελλείψεις στη Μυτιλήνη φθάνουν στο 50% της οργανικής σύνθεσης, στη Σάμο από τα 50 άτομα υπηρετούν τα 36, ενώ στην Κω η σύνθεση μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μειώθηκε από 65 σε 50 άτομα.