Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για επίτευξη απόλυτης σύγκλισης εντός Απριλίου
Εφικτός παραμένει ο στόχος μιας καθολικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εντός του Απριλίου, σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών, ώστε να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της πολυπόθητης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν ότι, με βάση το ελληνικό πρόγραμμα, η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί ενιαία, δηλαδή να υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα (Ασφαλιστικό, Δημοσιονομικό, «κόκκινα» δάνεια, Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων). Κι αυτό διότι αφενός μεν τα εθνικά Κοινοβούλια δεν πρόκειται να εγκρίνουν την εκταμίευση των δόσεων, εάν παραμείνουν «ανοικτά» ζητήματα, αφετέρου δε το απαιτεί η δέσμευση των εταίρων της ευρωζώνης προκειμένου να εκκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Πέραν αυτών, υπάρχουν και οι πρακτικοί λόγοι που επιβάλλουν μια καθολική συμφωνία σε όλα τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως για παράδειγμα ο ακριβής υπολογισμός των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας -κάτι που σημαίνει ότι, σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη η εικόνα των οικονομικών υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους αλλά και η εισοδηματική του πολιτική, αφού μεγάλο μέρος των εσόδων θα εξυπηρετεί την απόσβεση του εξωτερικού χρέους.
Στις Βρυξέλλες επικρατεί αισιοδοξία, πριν από την έναρξη της τελικής φάσης της αξιολόγησης, καθώς οι Ευρωπαίοι ελπίζουν στην «κάμψη» των αντιστάσεων του ΔΝΤ. Η ελληνική πλευρά θέλει να πιστεύει ότι σημειώνεται σύγκλιση μεταξύ του Ταμείου και της κυβέρνησης στο Δημοσιονομικό (μέτρα έως το 3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016-2018). Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πράγματι υφίσταται μια ελαστικότερη στάση του ΔΝΤ επί του συγκεκριμένου θέματος, τότε τομόνο «αγκάθι» που απομένει είναι αυτό των «κόκκινων» δανείων.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και εταίροι θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος μέσα στον Απρίλιο για δύο επιπλέον λόγους:
Ο πρώτος έχει να κάνει με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου, όπου εκτιμάται ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των υπέρ και των κατά της παραμονής θα ενταθεί στις επόμενες βδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα δυνητικής κρίσης στην Ευρώπη.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με το προσφυγικό, όπου ορισμένες πρωτεύουσες, κυρίως το Βερολίνο, θεωρούν καθοριστικής σημασίας τη συμβολή της Ελλάδας στην αναχαίτιση των ροών προσφύγων προς την Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αποσταθεροποιήσουν στην παρούσα φάση την ελληνική κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της ευελιξίας που επιδεικνύουν κατά τις τελευταίες βδομάδες οι Γερμανοί…