Καταλόγους με τις ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και διανομή προϊόντων στις κύριες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, ανήρτησε το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Icap A.E.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, τα στοιχεία αφορούν τους 30 – 40 κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Οι τομείς που επιλέχθηκαν είναι: τρόφιμα και ποτά (ιχθυηρά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρασί και λοιπά αλκοολούχα και μη ποτά, έλαια, αρτοποιήματα κλπ), βιολογικά προϊόντα, λιπάσματα, μετρητές αερίων υγρών ή ηλεκτρισμού, παιχνίδια, προϊόντα ομορφιάς, υλικά συσκευασίας, καπνά, ενδύματα, υφάσματα, μάρμαρα, ασβεστόλιθοι και λοιπές πέτρες, πιατικά, είδη νοικοκυριού ή οικιακής οικονομίας, είδη προσωπικής υγιεινής και καλλωπισμού, ανελκυστήρες, ηλιακοί συλλέκτες, θερμοσίφωνες κ.ο.κ.
Συνολικά αναρτήθηκαν στοιχεία για περίπου 7.000 ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διανομή (distributors) των εν λόγω προϊόντων στις αντίστοιχες ξένες χώρες.
H συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια της ανάρτησης αντίστοιχων πληροφοριών για καταστήματα διανομής εκλεκτών ειδών (delicatessen) σε χώρες του εξωτερικού. Στόχος είναι τα κύρια ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα να προωθηθούν σε περαιτέρω ξένες αγορές και να καταστούν ευρέως γνωστά και αποδεκτά παγκοσμίως.
Όπως επισημαίνεται, το υπουργείο Εξωτερικών με το εκτεταμένο δίκτυο αρχών στο εξωτερικό και κυρίως με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αυξηθεί παγκοσμίως ο αριθμός των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων που διακινούνται στις ξένες αγορές.