Στα τέλη Ιουνίου θα ληφθεί η οριστική απόφαση για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, και οι δύο προτάσεις των καθηγητών κ.κ.Λιαρόπουλου και Κυριόπουλου, που αφορούν στην αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της Αττικής, δεν είναι δεσμευτικές, καθώς αναμένονται προτάσεις και από πολλούς άλλους φορείς, προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταλήξει οριστικά για τις αλλαγές που θα γίνουν σε όλη τη χώρα.
Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και οι υφυπουργοί θεωρούν αναγκαίες τις αλλαγές στο σύστημα, καθώς όπως εκτιμούν δεν θα μπορέσει να είναι βιώσιμο τα επόμενα χρόνια, αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την περιστολή της σπατάλης.
Η πρόταση Λιαρόπουλου, που βασίζεται στη δημιουργία εννέα διαφορετικών ομάδων-νοσοκομείων στην Αττική και προτείνει τη συγχώνευση αρκετών νοσοκομείων με άλλα, δεν βρίσκει σύμφωνους τους γιατρούς οι οποίοι δήλωσαν μέσω του προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Π.Παπανικολάου, ότι είναι εναντίον των συγχωνεύσων.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γ. Κυριόπουλος, που παρουσίασε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει τα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία της Αττικής να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους ώστε να ανταγωνιστούν τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο κεντρικό άξονα της Βασιλίσσης Σοφίας, είπε στο ΑΠΕ σχολιάζοντας τις προτάσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ότι “θα είναι δύσκολη η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή του συστήματος Υγείας λόγω της οικονομικής συγκυρίας, γιαυτό και η εκτίμησή μου, είναι ότι όποιες συγχωνεύσεις γίνουν θα γίνουν με κύριο σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την περιστολή δαπανών.
Σήμερα ο υπουργός Υγείας, εγκαινιάζοντας την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στο Περιστέρι, λίγες βδομάδες πριν αρχίσει να λειτουργεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υγείας, έκανε λόγο για μια πρότυπη μονάδα, η οποία θα συνεργάζεται με το σύνολο των υγειονομικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή, και των ασφαλιστικών ταμείων.
Το Κέντρο Υγείας είχε τον εξοπλισμό αλλά έπρεπε να αποκτήσει και προσωπικό για να λειτουργήσει, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Σκοπός του κέντρου Υγείας αλλά και ανάλογων δομών, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών, ανεξάρτητα σε ποιο ασφαλιστικό φορέα ανήκουν.
Διαβάστε επίσης: Σχέδιο αναδιάταξης του εθνικού συστήματος υγείας