Στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της κινδυνεύει να βρεθεί εκτός αγορών για πολλές δεκαετίες, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Παράλληλα ορατός είναι ο κίνδυνος να ανακοπεί η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παρά το ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση έγινε δεκτό με ευνοϊκά σχόλια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου έξαρση της φημολογίας-αρθογραφίας περί της αναγκαιότητας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Η Alpha Bank τονίζει ότι σημειώθηκε «μια αξιοπερίεργη ταύτιση των ξένων με τους εγχώριους αρθογράφους», στην οποία οι ξένοι αναδημοσιεύουν ό,τι γράφουν οι εγχώριοι και στη συνέχεια οι εγχώριοι δημοσιεύουν ξανά τις δημοσιεύσεις των ξένων.
«Αυτό είχε ως συνέπεια την ουσιαστική εκτόπιση της συζήτησης από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων και συνέβαλε στην εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου σε εξωπραγματικά υψηλά επίπεδα και το spread 10ετών ελληνικών ομολόγων στα 1150 bps ή/και υψηλότερα» επισημαίνει η τράπεζα.
Τα spreads και οι πολιτικοί
Αυτό το ίδιο το γεγονός των υψηλών spreads χρησιμοποιείται ως απόδειξη για το ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Στην αγορά συναλλάγματος, ακόμη και το Ευρώ υποχώρησε στα 1,42 USD/EUR και στα 117 JPY/EUR, κυρίως εξαιτίας της ανωτέρω «ελληνικής κρίσης». Υπογραμμίζει στη συνέχεια η Alpha Bank.
Η αρχή έγινε με την προσχώρηση ορισμένων πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα στο στρατόπεδο της εθελούσιας (όχι μονομερούς) αναδιάρθρωσης.
Έπειτα η έντονη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στηρίχθηκε στα συνεχή δημοσιεύματα των ξένων πρακτορείων και εφημερίδων για δηλώσεις Γερμανών βουλευτών και άλλων εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της έως το τέλος του καλοκαιριού.
Αυτές οι δηλώσεις δεν έγινε δυνατό να διασκεδαστούν από τις έντονες και αλλεπάλληλες διαψεύσεις του σεναρίου της αναδιάρθρωσης από τη Γερμανική, τη Γαλλική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την ίδια την Ελληνική Κυβέρνηση.
Η τελευταία προσπαθούσε μάταια να στρέψει την προσοχή των αγορών στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2015, το οποίο ήταν σαφές και λεπτομερές στις επιδιώξεις του, αντίθετα με τις έως τώρα εκτιμήσεις των αγορών.
Έτσι, οι δηλώσεις των Γερμανών βουλευτών και εμπειρογνωμόνων και η εξαιρετική παρουσίασή τους από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία οδήγησαν ορισμένους επενδυτές να προβούν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων και του ίδιου του Ευρώ, λόγω των πιθανών επιπτώσεων (contagion effect) που θα μπορούσε να έχει τυχόν κατάρρευση της Ελλάδος στη ΖτΕ αλλά και στην παγκόσμια οικονομία ως σύνολο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τη Moody’s στο Baa3 με αρνητικές προοπτικές από το Baa1, δεν είχε ουσιαστικές επιπτώσεις στις αγορές. Τα spreads της Ιρλανδίας βελτιώθηκαν την ίδια στιγμή που τα spreads της Ελλάδος έφθαναν σε νέα απίστευτα υψηλά επίπεδα.
Εκφοβίζουν τους πολίτες
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank, η αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με τους εγχώριους υποστηριχτές της:
α) δεν θα πρέπει να είναι μονομερής, αλλά να επιβληθεί εθελοντικά, ή να συμφωνηθεί με εκείνους που δηλώνουν ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτήν,
β) δεν θα πρέπει να ανακοινωθεί, εκτός από την καθημερινή αρθογραφία των ίδιων που την προτείνουν,
γ) μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία και στην ανάπτυξη της χώρας για πολλές δεκαετίες, με μεγάλη αύξηση της ανεργίας και με επίσης σημαντικές επιπτώσεις στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους μισθούς και στις συντάξεις, κ.ά., αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποφυγή όλων αυτών των αρνητικών επιπτώσεων.
Ωστόσο, η πράξη δείχνει ότι αυτές οι καθημερινές παρεμβάσεις, με προτάσεις για αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, αποτελούν μηχανισμό εκφοβισμού των πολιτών και υποβάθμισης της αξιοπιστίας της χώρας και ιδιαίτερα του πολιτικού της συστήματος, καθώς συνεπάγονται απώλεια της εμπιστοσύνης για την πραγματική επιθυμία της Ελλάδος να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και για τη δυνατότητά της να εξέλθει αυτοδύναμα από την κρίση.
Και όλα αυτά προτείνονται πριν δοθεί η δυνατότητα στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, το σχέδιο δηλαδή εκσυγχρονισμού και αποκατάστασης της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας που έχει εγκριθεί και υποστηρίζεται από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους δανειστές της.
Εφικτή η επιστροφή στις αγορές
Κατά την Alpha Bank, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, 2012-2015 (ΜΠΔΣ) αποτυπώνει καλύτερα από κάθε άλλη φορά το σχέδιο για μια δημιουργική Ελλάδα, που θέτει φιλόδοξους στόχους εξόδου από την κρίση, καθώς και από τη φτώχεια και τη μιζέρια.
«Δείχνει αναμφισβήτητα ότι υπάρχει διέξοδος από την κρίση και αναπτυξιακή προοπτική, αρκεί να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και του ΜΠΔΣ που μόλις ανακοινώθηκε, παραμένει ως η μόνη οδός για έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη.