Μετά τον Ισλανδο πρωθυπουργό, ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται ότι θα είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός που θα «πονοκεφαλιάσει» από τις αποκαλύψεις των Panama Papers.
Μετά από τρεις ημέρες καθυστέρησης και τέσσερις ημιτελείς δηλώσεις, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι ωφελήθηκε από την offshore εταιρεία που είχε συστήσει ο πατέρας του.
Ο Κάμερον ομολόγησε ότι κατείχε μετοχές της εταιρείας τις οποίες, όπως είπε, πούλησε προς 31.500 βρετανικές λίρες λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός το 2010.
Παραδεχόμενος ότι ήταν «δύσκολες ημέρες» αυτές που προηγήθηκαν καθώς είχε βομβαρδιστει με ερωτήσεις για το θέμα ακόμα και κατά διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατείχε από κοινού τις μετοχές με τη σύζυγό του Σαμάνθα από το 1997 και όσο, δηλαδή, ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Είπε, επίσης, ότι από την πώληση των μετοχών έβγαλε κέρδος 19.000 βρετανικών λιρών.
Υποστήριξε επίσης ότι έχει καταβάλει τον αναλογούντα φόρο και ότι ο λόγος που πούλησε τις μετοχές ήταν «γιατί δεν ήθελα κανείς να λέει ότι έχω άλλες ατζέντες».
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε αν οι 300.000 βρετανικές λίρες που κληρονόμησε από τον πατέρα του έχουν προέλθει από την offshore εταιρεία του. «Προφανώς δεν μπορώ να ξέρω την πήγη κάθε λίρας που έβγαλε ο πατέρας μου ο οποίος δεν είναι πλέον εδώ για να τον ρωτήσω», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι εξηγήσεις που έδωσε, όμως, δεν ικανοποίησαν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις με πιο χαρακτηριστική αυτή του βουλευτή των Εργατικών Τζον Μαν ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του βρετανού πρωθυπουργού «για συγκάλυψη της υπόθεσης».
Πηγές από τη Ντάουνινγκ Στριτ έλεγαν μετά τις αποκαλύψεις ότι ο πρωθυπουργός σε λίγες ημέρες θα δώσει τα πλήρη στοιχεία των φορολογικών του δηλώσεων