Με έκθεση της, με ημερομηνία 8 Απριλίου, η γνωστή Bank of America Merrill Lynch εκφράζει την συγκρατημένη αισιοδοξία της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ επισημαίνει ότι τυχόν προβλήματα στην πορεία της διαπραγμάτευσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν περισσότερο σε πρόωρες εκλογές, παρά σε ένα Grexit.
Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη της Τράπεζας θεωρούν ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα και ότι η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ θα έπρεπε πραγματικά να τα «θαλασσώσουν» για να πάνε στραβά τα πράγματα αυτή τη φορά.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η ελληνική οικονομία αντιμετώπισε απρόσμενα καλά τα capital controls, η ύφεση ήταν ηπιότερη και τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015 υποδηλώνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα κατά περίπου 0,8% του ΑΕΠ.
Η BofAML αναμένει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε σειρά πολύ θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, περιλαμβανομένης της επαναφοράς του waiver της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, μια συμφωνία για ένα πλαίσιο ελάφρυνσης χρέους, την έναρξη της σταδιακής άρσης των capital controls και την συμμετοχή της χωρας στο QE της ΕΚΤ αργότερα φέτος.
Αν και όπως τονίζουν τα στελέχη της τράπεζας, η μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας παραμένει αδύναμη και εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η βραχυπρόθεσμη προοπτική μπορεί να είναι θετική, δεδομένων των παραπάνω παραγόντων.
Η έκθεση επισημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα, ή στο Eurogroup της 22ας Απριλίου το αργότερο, και να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή στις αρχές Μαΐου και ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης πριν το καλοκαίρι.
Η έκθεση αναφέρεται στο θετικό σενάριο των εξελίξεων, αλλά παρουσιάζει και δυο αρνητικά σενάρια σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν προχωρήσει είτε επειδή, αν και με συμφωνία, το κοινοβούλιο αρνηθεί την ψήφιση της, είτε γιατί απλά δεν θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία οι δυο πλευρές.
Σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση, αν η Ελλάδα εγκρίνει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το καλοκαίρι, μπορεί να εξελιχθεί το πολύ θετικό σενάριο για το β’ εξάμηνο του έτους.
Αν όμως από την άλλη, υπάρξει εμπλοκή, τότε τα στελέχη της τράπεζας επισημαίνουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και όχι στον κίνδυνο ενός grexit, όπως συνέβη πέρσι το καλοκαίρι.