Τρέχει και δε φτάνει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η χθεσινή δεκάωρη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστώνδεν απέφερε καρπούς και το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο τόσο στα «κόκκινα δάνεια» και στους νέους φόρους, όσο και στο ασφαλιστικό.
Από το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών ετοιμάζουν κείμενα, σβήνοντας και γράφοντας νέα μέτρα, ώστε να είναι όλα έτοιμα γύρω στις 4 το απόγευμα της Κυριακής, οι κ.κ. Τσααλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος θα έχουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, που ο υπουργός Οικονμικών ευελπιστεί να καταλήξει απόψε σε μία «καταρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ) που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του στην Ουάσιγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από Πέμπτη.
Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος που θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018 ενώ, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, μεταξύ άλλων προτάσεων, συζητήθηκε η αύξηση του Ειδικού Φόρου στα τσιγάρα και σε άλλα καπνικά προϊόντα.
Αν και οι απεσταλμένοι των δανειστών φέρονται να μένουν ανυποχώρητοι στα βασικά ζητήματα, ο κύριος Τσακαλώτος έλεγε φεύγοντας από το Χίλτον όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις (λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα) πως «σε όλα είχαμε πρόοδο». Άλλες πηγές της κυβέρνησης έλεγαν πως «πρέπει να κλείσουμε και θα κλείσουμε» ως την Τετάρτη, μέρα κατά την οποία Έλληνες και ξένοι θα διακόψουν τις συνομιλίες στην Αθήνα, για να μεταβούν στις ΗΠΑ για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Το μεγάλο «αγκάθι» στο οποίο έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση για τους νέους φόρους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του αφορολογήτου των 2100 ευρώ, αλλά και η κατάργηση φοροαπαλλαγών που σήμερα ισχύουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα κόκκινα «δάνεια» η ελληνική πρόταση «χαμήλωσε» επικίνδυνα, αλλά οι δανειστές την απορρίπτουν και πάλι! Η κυβέρνηση προτείνει προστασία από τα funds έως τρία χρόνια και μόνο για «κόκκινα δάνεια» ύψους έως :
– 100.000 ευρώ, προκειμένου για επαγγελματίες
– 75.000 ευρώ, πρειμένου για επαγγελματίες
– 5.000 ευρώ για κόκκινα δάνεια.
Οι δανειστές επιμένουν για μηδενική προστασία, αλλά αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης έλεγε χθες πως «είναι εφικτό» να συμφωνηθεί να υπάρξει ένας χρόνος παράτασης τουλάχιστον, αντί για τρία.
Η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς πάντως προέβλεπε εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds για τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι του ποσού των 500.000, ως 250.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μέχρι 20.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.
Οι φόροι που αυξάνονται:
Τσιγάρα
Επιβεβαιώνεται πλέον και από τις τελευταίες συναντήσεις κυβέρνησης – δανειστών η αύξηση στα τσιγάρα.
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου ώστε στα κρατικά ταμεία να εισρεύσουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.
Η επιβάρυνση ανά πακέτο προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά.
Αφορολόγητο
Η τρόικα ζητά την μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ, αντί τα 9.090 που αποδέχεται η κυβέρνηση (και αντί 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα), ποσό που θα προκαλέσει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ
Οι δανειστές ζητούν αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ..
Συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών καθότι οι δανειστές επανέφεραν την απαίτησή τους για κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρο αλλά και για μετάταξη του ρεύματος και του νερού από το 13% στο 23%.
Φόροι στα καύσιμα, στα αυτοκίνητα και στο φυσικό αέριο
Είτε θα αυξηθεί μόνο η βενζίνη περίπου 10 λεπτά, είτε η αύξηση θα μοιραστεί και στο πετρέλαιο, ωστόσο αυτό επιβαρύνει συνολικά την αγορά. Αυξήσεις ετοιμάζονται στο υγραέριο κίνησης, αλλά και στο φυσικό αέριο παρά τις αντιδράσεις από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών.
Ταυτόχρονα εξετάζονται αλλαγές στη φορολογία αυτοκινήτων με στόχο επιπλέον έσοδα. Προγραμματίζονται επιβαρύνσεις τόσο για την αγορά καινούργιων οχημάτων όσο και για την εισαγωγή μεταχειρισμένων.
Κινητά τηλέφωνα και συνδρομητική τηλεόραση
Με την αύξηση του ειδικού τέλους η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, ποσό που παραπέμπει σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών περίπου κατά 25%.
Σήμερα, ο συνδρομητής επιβαρύνεται με ειδικό τέλος της τάξεως του 12% για λογαριασμούς έως 50 ευρώ.
Ο φόρος για τη συνδρομητική τηλεόραση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει επιβάρυνση της τάξεως του 10%-15%.
Ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία
Η είδηση για την επιβολή του ειδικού τέλους στα ξενοδοχεία ανά διανυκτέρευση δεν έχει διαψευστεί και βρίσκεται στο τραπέζι. Συγκεκριμένα επανέρχεται το σχέδιο για επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του ενός ευρώ ανά… αστέρι.
Δηλαδή, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων θα επιβάλλεται ειδικό τέλος τριών ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε ευρώ κ.λπ.
ΕΝΦΙΑ
Αναμένεται αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ: εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
Για να επανέλθει το ποσό της βεβαίωσης του φόρου στα 3,2 δισ. ευρώ (όπως έγινε και το 2015) και να εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ όπως προβλέπει και το μνημόνιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους συντελεστές, ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να μειωθεί το «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου από τα επίπεδα των 300.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.
Οι νέοι άμεσοι φόροι
Σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι επιβαρύνσεις θα φανούν εν μέρη άμεσα μέσω της παρακράτησης φόρου ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες θα πληρώσουν τον λογαριασμό μέσα στο 2017.
Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις του 2016, σχεδιάζεται να φορολογηθούν με βάση την ακόλουθη φορολογική κλίμακα:
1. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%
2. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 29%
3. Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέλθει στο 37% ενώ
4. Για εισοδήματα από τις 40.001 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.
Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, θα φορολογούνται επίσης με την κλίμακα των μισθωτών χωρίς όμως να δίδεται η έκπτωση φόρου των 2000 ευρώ.
Τα εισοδήματα από ενοίκια, θα φορολογούνται επίσης με κλίμακα η οποία θα προβλέπει τρεις διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές: Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 15%. Για εισοδήματα από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 35% ενώ για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.
Μεγάλη αλλαγή επέρχεται στον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο εξής, η εισφορά θα υπολογίζεται με κλίμακα και όχι με αυτοτελείς συντελεστές όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η νέα κλίμακα θα προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις καθώς θα υπολογίζεται με φορολογικούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 2,2% για έχοντες εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και θα φτάνουν στο 10% για εισοδήματα από 220.000 ευρώ και πάνω.