Για μία δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται στην Ειδομένη έκανε λόγο ο· εκπρόσωπος Τύπου της συντονιστικής επιτροπής για τους πρόσφυγες, Γιώργος Κυρίτσης, αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια που έγιναν χθες με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς, σημειώνοντας πως ασκήθηκε «αψυχολόγητη βία».
Μιλώντας στο “Mega”, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι από τα χθεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν περισσότερα από 300 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς και επτά νοσηλεύτηκαν, χτυπημένοι από πλαστικές σφαίρες.
Ερωτηθείς για το πώς παρενέβη το ελληνικό κράτος, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι ήταν παρόν και ότι η ανάπτυξη του αστυνομικού φραγμού απέτρεψε την εμπλοκή χιλιάδων ανθρώπων στα επεισόδια.
«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι’ αυτό έγιναν ενέργειες τις οποίες έπρεπε να κάνει. Η ιστορία του προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ’ όλους», τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν είχε υπάρξει αυτή η κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας.
Ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής για τους πρόσφυγες αναφέρθηκε και στην χειρόγραφη επιστολή που ήταν γραμμένη στα αραβικά και η οποία εντοπίστηκε έγκαιρα, όπως είπε, σημειώνοντας ότι «μόλις κάτι κυκλοφορήσει σε Twitter και Facebook είναι πάρα πολύ δύσκολο να το μαζέψεις».
«Ήδη κινούμαστε προς μία αυστηρότερη συνεννόηση με τις ΜΚΟ και με τον κόσμο που απασχολούν ακόμα και με διασυνοριακό τρόπο», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, συμπληρώνοντας ότι «ζητάμε από την ΕΕ να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός χειρισμός του όλου ζητήματος, δηλαδή η λογική είναι να χρηματοδοτούνται τα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των κρίσεων άρα όταν υπάρχει διεθνής βοήθεια θα πρέπει να δίνεται στο κράτος».
Ανέφερε, επίσης ότι «τώρα που έχουν συγκροτηθεί κινητά κλιμάκια ασύλου ξεκινάει και η διαδικασία σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Θεωρούμε πως όταν ξεκινήσουν οι πρώτες ομαδικές μετεγκαταστάσεις σε χώρες της ΕΕ αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για τους πιο δύσπιστους να έρθουν να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτούς τους χώρους».
Ερωτηθείς για το πότε θα εκκενωθεί το λιμάνι του Πειραιά, από τους περίπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αναφέρθηκε στο «ορόσημο» του Πάσχα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες 800 θέσεις στον Σκαραμαγκά, ενώ συμπλήρωσε ότι οι ροές έχουν περιοριστεί στην περίοδο μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, από την πλευρά της οποίας διαπιστώνεται η διάθεση της εφαρμογής της.