Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμβιβαστική λύση για την υπογραφή συμφωνίας επί των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος διάσωσης που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει επιπλέον βοήθεια, ανέφεραν στο Reuters κυβερνητικές πηγές, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών.
«Υπάρχουν μερικές μικρές λεπτομέρειες για να βρεθεί λύση στο δημοσιονομικό κομμάτι των πραγμάτων. Είμαστε πολύ κοντά», τόνισε κυβερνητική πηγή. Αποκλίσεις, συνεχίζει το Reuters, εξακολουθούν να υπάρχουν στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τις ρυθμίσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η αξιολόγηση διαρκεί μήνες κυρίως λόγω της κόντρας μεταξύ των πιστωτών για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μέχρι το 2018- αρχικά τέθηκε στο 3% από την ΕΕ, στο 1% από την Αθήνα και στο 4,5% από το ΔΝΤ.
Η Αθήνα και οι πιστωτές της έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν το 3% ως βασικό σενάριο στις συνομιλίες.
Αλλά η ΕΕ και το ΔΝΤ βρίσκονται ακόμη «στα μαχαίρια» για το εάν η Αθήνα θα μπορούσε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, τόνισε ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες.
Ο ίδιος σημείωσε πως το ΔΝΤ, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα συγχρηματοδοτήσει το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας μετά από την αξιολόγηση και υπό το πρίσμα του πόσο μεγάλη ελάφρυνση χρέους θα δεχθεί η Ελλάδα, εκτιμά πως η Αθήνα θα «χάσει» τον στόχο του πλεόνασμα για το 2018 και θα διαμορφωθεί στο 1,5%, ακόμη κι αν εφαρμόσει μέτρα αξίας 3% του ΑΕΠ.
Οι θεσμοί της ΕΕ εκτιμούσαν ότι ο στόχος ήταν εφικτός. Αντιμέτωπη με μια μεγάλη προσφυγική κρίση –η οποία εκτόξευσε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του μαζικού κύματος ροής προσφύγων στην Ευρώπη τον προηγούμενο χρόνο, η ΕΕ είναι πρόθυμη να επιλύσει το χρηματοδοτικό αδιέξοδο γρήγορα, αναφέρει το Reuters.
Ο πρωθυπουργός, συνεχίζει το πρακτορείο, ο οποίος έχει μια εύθραυστη πλειοψηφία στη Βουλή στοχεύει να φτάσει σε συμβιβασμό πριν το επόμενο Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Ελπίζει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και θα κάνει τους επενδυτές να επιστρέψουν, ενώ μια αναδιάρθρωση του χρέους θα πείσει τους Έλληνες ότι οι θυσίες τους έπιασαν τόπο μετά από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας, καταλήγει το πρακτορείο.