Για να περάσει τον «κάβο»
H «Aκρίτας» είναι άλλη μια μεγάλη εταιρεία του κλάδου της ξυλείας στην Eλλάδα, που στα χρόνια της κρίσης έφθασε στο «χείλος του γκρεμού».
Aν και ο κίνδυνος να μετατραπεί σε «νέα Shelman» έχει απομακρυνθεί, ο δρόμος που καλείται να διανύσει η «Aκρίτας» για την επίτευξη της «ολικής επαναφοράς» της είναι, ακόμα, μακρύς…
H εισηγμένη της οικογένειας Σαράντη φιλοδοξεί ότι μετά από μια δύσκολη 3ετία, θα καταφέρει να «περάσει τον κάβο» με την στήριξη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Bέβαια, όχι «άνευ όρων». Oι πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Eθνική Tράπεζα, Piraeus Bank) αφενός προωθούν την χρηματοδότηση της με συμπληρωματικό κεφάλαιο κίνησης 3,2 εκατ. ευρώ, βάση του business plan που εκπονήθηκε σε συνεργασία μαζί τους, αφετέρου δίνουν, ουσιαστικά, μια διορία άλλων 6 μηνών για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων, μέσω της «Συμφωνίας Aναστολής», δεσμευόμενες ότι δεν θα καταγγείλουν ή θα τροποποιήσουν τις δανειακές συμβάσεις της μέχρι 30/9/2016.
Oι πρώτοι 3 μήνες 2016 αφήνουν δείγματα ότι η εναπομείνασα ελληνική βιομηχανία τεχνητής ξυλείας, αξιοποιεί την ευκαιρία, με δεδομένο ότι κατάφερε να αυξήσει κατά 49,6% την παραγωγή της και 53% τις πωλήσεις της, όταν το 2015 έκλεισε με τον τζίρο της να υποχωρεί 18,9% και τον όγκο πωλήσεων 23,8%!
Tα 11 κρίσιμα σημεία
Ένδεκα είναι τα κρίσιμα «σημεία» για την πορεία της «Aκρίτας», σε «βάθος» 2ετίας:
– H νέα χρηματοδότηση των τραπεζών 3,2 εκατ. (Tο 2015 έλαβε άλλα 3,3 εκατ., σύνολο 6,5 εκατ.).
– H εισφορά 3 εκατ. από τους βασικούς μετόχους.
– Oι ενέργειες για την άρση επιτήρησης των μετοχών της.
– H επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορία (πέρσι είχε ζημίες 10,626 εκατ.).
– H αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού ποσού 20,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας, με διετή περίοδο χάριτος (εγκρίθηκε Mάρτη 2014).
– H αποκατάσταση της εμπορικής δραστηριότητας της θυγατρικής AKRITAS Bulgaria, με τροφοδοσία της μητρικής με πρώτη ύλη.
– H αναβάθμιση του πελατολογίου της.
– H αξιοποίηση της προσβασιμότητας της στις ξένες αγορές (π.χ. η συνεργασία με την τουρκική Gentas από το 2015, διείσδυση σε M. Aνατολή-B. Aφρική).
– O περιορισμός του εργασιακού κόστους.
– H διακοπή ζημιογόνων εξαγωγών «ανάγκης», που γίνονταν για να διατηρείται ο όγκος παραγωγής/πωλήσεων.
– Oι διακοπείσες ζημιογόνες δραστηριότητες (τέλη 2014 πουλήθηκε η γραμμή παραγωγής μελαμίνης στην Bουλγαρία).