Να λύσει έναν δυνατό γρίφο για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα θα κληθεί να λύσει η ΔΕΗ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και φέρεται ότι το αποδέχονται οι θεσμοί.
Τα θεμελιώδη της ΔEΗ που θα πληγούν περισσότερο από τη μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ είναι η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), που θα μειωθεί κατά 180 εκατομμύρια ευρώ, ενώ λόγω μείωσης της κερδοφορίας της ΔEΗ, ορατός είναι ο κίνδυνος να μην ικανοποιούνται στο μέλλον χρηματοοικονομικοί δείκτες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μελλοντική χρηματοδότηση και ανάπτυξή του ομίλου της ΔEΗ χωρίς τον ΑΔΜΗΕ.
Οι αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις
Οι αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταβίβαση του κυριότερου περιουσιακού στοιχείου της ΔEΗ περιγράφονται εναργέστατα στην ετήσια έκθεση της ΔEΗ, η οποία συνοδεύει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την αρνητική εικόνα λόγω των υψηλών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πέραν ωστόσο των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει στα θεμελιώδη της ΔEΗ τυχόν μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ, πλήρης συσκότιση επικρατεί και για το τίμημα που θα πρέπει να εισπράξει η ΔEΗ, καθώς αγοραστής του 51% του ΑΔΜΗΕ θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
Fair market value
Η έκθεση της ΔEΗ αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανάγκη διασφάλισης εύλογου οικονομικού ανταλλάγματος σε όρους αγοράς (fair market value), αλλά και των άλλων όρων της συναλλαγής, όπως είδος και χρόνος της απόδοσης προς τη ΔEH του οικονομικού ανταλλάγματος. Ως γνωστόν το Δημόσιο, υπό τις παρούσες συνθήκες, αδυνατεί να καλύψει άλλες άμεσες ανάγκες, πόσω μάλλον να καταβάλει το αντίτιμο της κρατικοποίησης μιας επιχείρησης.
Έτσι μέσω των παρατηρήσεων της διοίκησης της ΔEΗ, επανέρχεται με έμφαση ο προβληματισμός που είχε αναπτυχθεί με την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, για τον βαθμό της ζημίας που θα προκαλέσει στη ΔEΗ η εφαρμογή αυτού του σχεδίου, αλλά και στον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ, που θα καταστεί πλέον καθαρά κρατική εταιρεία.
Ασφαλιστικές δικλείδες
Σημειώνεται βεβαίως ότι οι θεσμοί μέσω του Μνημονίου θέτουν «ασφαλιστικές δικλείδες», οι οποίες ωστόσο καταλήγουν στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τα αποτελέσματα της οποίας δεν θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που περιγράφει η έκθεση της ΔEΗ για τα αποτελέσματα του 2015.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μιας εταιρείας που ως Ανεξάρτητος Διαχειριστής έχει πλήρως ρυθμιζόμενη λειτουργία και έσοδα, μόνο ως άκαιρη χαρακτηρίζεται από ανεξάρτητους παρατηρητές, αφού ο ρόλος της και η ανεξαρτησία της από το Δημόσιο και τις καθετοποιημένες ενεργειακές επιχειρήσεις διασφαλίζεται υποχρεωτικά και είναι ανεξάρτητη από τον ιδιοκτησιακό έλεγχο.