«Τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έχουν αναπαραχθεί από πληθώρα μέσων σχετικά με την πρόθεση κυβέρνησης και θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο 24% προκαλούν ένα νέο κύμα ανασφάλειας και δημιουργούν προϋποθέσεις για ολοκλήρωση της ασφυξίας στην εγχώρια αγορά και διάλυση όποιων προοπτικών ανάκαμψης (έστω και περιορισμένης)».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση και το κουαρτέτο να έχουν συμφωνήσει σε αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%.
«…Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη πρόθεση των ευρωπαϊκών οργάνων για εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να αποφεύγεται ο αθέμιτος φορολογικός ανταγωνισμός. Η χώρα σήμερα, που είναι η 4η χώρα στην ΕΕ σε ποσοστό ΦΠΑ, βάλλεται από ανταγωνιστικές πολιτικές όμορων χωρών (είτε αυτών που ανήκουν στην ΕΕ, είτε τρίτων)» είπε ο κ. Καββαθάς και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των ανατιμήσεων ΦΠΑ στην αγορά από το 2010 και έπειτα:
-Τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα μειώθηκαν αναλογικά
-Τα έσοδα από την εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης- κίνησης δεν αυξήθηκαν
-Τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ εστίασης το 2013 ήταν περιορισμένα και οδήγησαν στην επαναφορά του συντελεστή στο 13% με βελτιωμένα αποτελέσματα για τον κλάδο.
-Τα έσοδα από την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά το 2015 δεν συνέβαλλαν στη βελτίωση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το 2016.
«Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η αυστηρή λιτότητα των ετών 2010-2016 έχει αποτύχει παταγωδώς. Οι παρεμβάσεις, είτε στο σκέλος περιστολής των δαπανών, είτε στο σκέλος αύξησης των φόρων έχουν εξαντληθεί και έχουν εξαντλήσει την καθημαγμένη οικονομία» υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ.
Τέλος, ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι η ΓΣΕΒΕΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες διαβούλευσης με ανώτατους θεσμικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους προς την κατεύθυνση της συνεργασίας όλων με στόχο την ανάπτυξη και τη Δευτέρα 18 Απριλίου το προεδρείο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο