Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, εκπροσώπησε την κυβέρνηση σε εκδήλωση παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της UNICEFμε τίτλο «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2016 – Παιδιά σε κίνδυνο», που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την πρωτοβουλία να αναδείξουν ένα θέμα που πρέπει όλους να μας απασχολεί: την θέση των παιδιών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο.
Είναι προφανές ότι οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις και οι πόλεμοι, η φτώχεια και η προσφυγιά, ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Τα παιδιά – θύματα μιας κρίσης σε μια χώρα γίνονται πρόσφυγες και, στη συνέχεια, η προσφυγιά τους γίνεται ευθύνη δική μας, ευθύνη της Ελλάδας και της Ενωμένης Ευρώπης.
Και εδώ επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι στην περίοδο της κρίσης που περνάει η χώρα μας, πέρα από τις άλλες στρεβλώσεις, βιώνουμε και την στρέβλωση στον λόγο που εκφέρουμε, που διαχωρίζει τις οικονομικές πολιτικές από τις κοινωνικές πολιτικές που ασκούνται.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι οικονομικές πολιτικές που εκτόξευσαν την ανεργία από το 7% στο 27% και οδήγησαν σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες από τον κόσμο της εργασίας στον κόσμο της ανεργίας, συρρίκνωσαν το ΑΕΠ κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να επέλθει μείωση των εσόδων του κράτους και δραματικός περιορισμός των δαπανών για θέματα υγείας και θέματα παιδείας. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 250.000 νοικοκυριά χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο ανάμεσά τους.
Οι πολιτικές λιτότητας των τελευταίων πέντε χρόνων έχουν επηρεάσει αναπόφευκτα και το βιοτικό επίπεδο των παιδιών.
Το ποσοστό της φτώχειας σε νοικοκυριά όπου έστω ένας ενήλικας εργάζεται αγγίζει το 15%. Σε νοικοκυριά που δεν έχουν αυτήν την τύχη, εκεί δηλαδή που η ανεργία χτυπάει στο κόκκαλο, το ποσοστό της φτώχειας φτάνει το 50%. Σε αυτά τα νοικοκυριά, που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ζουν παιδιά, και η κατάστασή τους δεν μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά και ριζικά αν δεν κλείσουμε το πρόβλημα της ανεργίας.