Την εκτίμηση ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη την ανοικοδόμηση της Συρίας από τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο πενταετής πόλεμος που μαίνεται στη χώρα, καθώς οι δωρήτριες χώρες της Μέσης Ανατολής θα δυσκολευτούν να χορηγήσουν βοήθεια, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
«Εκφράζω την ιδιαίτερη ανησυχία μου ότι δεν θα υπάρξει το είδος οικονομικής βοήθειας με την μορφή επιχορήγησης που βλέπαμε άλλοτε, όταν η τιμή του βαρελιού ανερχόταν στα 100 δολάρια», δήλωσε ο Κιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει διατυπώσει κάποια εκτίμηση για το κόστος της ανοικοδόμησης της Συρίας όταν τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά ο Κιμ δήλωσε πως έχει ακούσει εκτιμήσεις για ένα κόστος που θα ξεπεράσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πολλές παραδοσιακές δωρήτριες χώρες στην Μέση Ανατολή έχουν το τρέχον διάστημα δημοσιονομικά ελλείμματα εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, σημείωσε ο Κιμ.
Αυτό σημαίνει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και οι περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες θα χρειαστεί να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο, ενδεχομένως εκδίδοντας ομόλογα για να αντλήσουν κεφάλαια, πρόσθεσε.