Το μεγάλο «παζάρι» για το χρέος μεταφέρεται στην Ουάσινγκτον, ενόψει της σημερινής αυλαίας των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ.
Με την ελάφρυνση του χρέους να αποτελεί τη «σημαία» της κυβέρνησης, κρίσιμες είναι οι σημερινές συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν, ενώ αύριο σειρά έχει το τετ α τετ με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ή και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τις τελευταίες ημέρες έχει καταστεί σαφές ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εφαρμογή των μέτρων θα «ξεκλειδώσουν» τη συζήτηση για το χρέος, γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει αρκετές ελπίδες στο ταξίδι στην Ουάσινγκτον.
Το «μπαλάκι» Λαγκάρντ για την ελάφρυνση
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε χθες ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 που συμφώνησαν ελληνική κυβέρνηση – Ευρωπαίοι «δεν βγαίνει», πως η Ελλάδα δεν αντέχει τόσα επιπλέον νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια και ο στόχος πρέπει να προσγειωθεί, με γενναία ελάφρυνση του χρέους. [Διαβάστε σχετικά: Λαγκάρντ για Ελλάδα: Χρειάζεται ρεαλισμός]
Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει, μεσοπρόθεσμα, τον στόχο του 3,5% όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, «εάν η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν πραγματικά ηρωικές, απόλυτα ηρωικές προσπάθειες, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί».
Ντάισελμλπουμ: Σε 10, 20 ή 30 χρόνια μετά η ελάφρυνση
Παρά το γεγονός ότι αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως «αν χρειαστεί» θα δώσουν και την ελάφρυνση του χρέους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε μεν την έναρξη της συζήτησης άμεσα, ωστόσο οριοθέτησε την πιθανή ελάφρυνση σε 10, 20 ή 30 χρόνια μετά. Όπως είπε «το ΔΝΤ έχει ένα σωστό επιχείρημα, δηλαδή πώς μπορούμε να υποθέσουμε τι θα γίνει μέσα στα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια που είναι η διάρκεια των δανείων που κατά μέσο όρο οι Έλληνες θα πρέπει να δίνουν αυτό το 3,5%. Οπωσδήποτε υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί και χρειάζεται να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν ξεφύγουν». [Διαβάστε επίσης: Ντάισελμπλουμ: Αδύναμη η εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας – θεσμών]
Σε χθεσινή ομιλία του σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον ανέφερε: «Όπως ξέρετε, υπάρχει από τα τέλη του 2012 μία υπόσχεση πως αν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθούσε το πρόγραμμα, θα ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους, αν χρειαζόταν. Αυτό παραμένει μία καλή φόρμουλα. Μπορούμε να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, τι είδους μέτρα υπάρχουν για να μειωθεί το χρέος».
Ο ίδιος δήλωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα συζητηθεί σε επίσημη βάση στην Ουάσινγκτον, αλλά στο Eurogroup. Είπε ότι «στην Ουάσιγκτον θα έχουμε μία συνάντηση στην οποία θα με ενημερώσουν οι θεσμοί και θα μου πουν πού βρισκόμαστε, τι πρόοδος έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Θα συναντηθώ με τον Έλληνα συνάδελφό μου και με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Σόιμπλε, όλοι είναι εδώ, αλλά δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων εδώ. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup στο Άμστερνταμ και θα το συζητήσουμε πιο επίσημα».
Εκτός ατζέντας το «κούρεμα»
Αν και είναι σαφές ότι ανοίγει η συζήτηση για ελάφρυνση, δε γίνεται ξεκάθαρα λόγος για κούρεμα, ούτε από την επικεφαλής του ΔΝΤ. «Διαρκώς το τελευταίο διάστημα αναφέρω πως χρειάζεται το ελληνικό πρόγραμμα να στηριχτεί σε δύο πυλώνες, μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Πλέον θα προσθέσω πως απαιτούνται και ρεαλιστικές προσεγγίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, «προσγειώνοντας» τις ελληνικές ελπίδες για κούρεμα.