Την ανάγκη να αντιληφθεί η Τουρκία ότι πρέπει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δικές της υποχρεώσεις αναφορικά με το προσφυγικό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τα μέλη της αντιπροσωπείας του γαλλικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα με σκοπό την αποτίμηση της επάρκειας των ευρωπαϊκών μηχανισμών όσον αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, αναφέρθηκε εκ νέου στις υποχρεώσεις της Τουρκίας.
Η Ελλάδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και το έχει πράξει ήδη παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα σε ό,τι αφορά την οικονομική και κοινωνική μας ζωή. Απέναντι στους πρόσφυγες, συμπεριφέρθηκε, συμπεριφέρεται και θα συμπεριφερθεί όπως ταιριάζει στον άνθρωπο δηλαδή με όρους ανθρωπισμού, πολιτισμού και Δημοκρατίας. Με βάση όχι μόνο τις δικές της αρχές και αξίες, αλλά και με βάση τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Απευθυνόμενος στους Γάλλους βουλευτές, τους προέτρεψε να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, και στον τομέα αυτό τόνισε τα εξής:
Την ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις στο ακέραιο και κυρίως να κάνει τα πάντα ώστε να πάψει να υπάρχει η ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών, οι οποίοι αποτελούν ένα σοβαρότατο πλήγμα για τον ίδιο τον πολιτισμό, για την ίδια την Δημοκρατία.
Αναφερόμενος στις δικές μας υποχρεώσεις επισήμανε τα εξής:
Πρώτον την ανάγκη να λειτουργήσει το σύστημα της μετεγκατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής είναι εντελώς επιφανειακή η εφαρμογή του.
Δεύτερον, την άμεση τροποποίηση του “ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ” , διότι, όπως παρατήρησε πλέον δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα
Τρίτον, την ανάγκη να οργανωθεί το συντομότερο δυνατό η ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή-Συνοριοφυλακή, πάντα βέβαια με την επισήμανση ότι κάθε κράτος-μέλος διαχειρίζεται τα σύνορά του κυριάρχως, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, και εκείνο ελέγχει εάν και κατά πόσο γίνεται σεβαστή η κυριαρχία του.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του γαλλικού Κοινοβουλευτικού Κριστιάν Ασάφ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατία για τη συνάντηση και τη θερμή υποδοχή, υπογράμμισε ότι αποστολή τους δεν είναι ο έλεγχος ή η αξιολόγηση, αλλά το πώς και εάν λειτουργούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τόσο εκείνος, όσο και τα υπόλοιπα της αντιπροσωπείας, είναι πεπεισμένα για τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδος-Γαλλίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σκεφτούν Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα.