Οι δανειστές απαιτούν «αυτόματους σταθεροποιητές» σε περίπτωση εκτροχιαμού του προγράμματος
Στην Αθήνα και πάλι οι επικεφαλής του κουαρτέτου, εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης, που ξεκινά σήμερα Τρίτη.
Οι δανειστές απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να περάσει από την Βουλή πρόσθετα μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ (πέραν των ήδη συμφωνηθέντων ύψους 5,5 δισ. ευρώ), ώστε σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το 2018, να λειτουργήσουν ως ασφαλιστική δικλείδα.
Με άλλα λόγια, τα πρόσθετα αυτά μέτρα θα τελούν εν αναμονή, εν είδει αυτόματων σταθεροποιητών στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος.
Σύμφωνα με την Κομισιόν και το ΔΝΤ, για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις στην πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου ουσιαστικά ενδυναμώθηκε η σχέση των θεσμών και όχι δέσμευση που έπεται της πρώτης αξιολόγησης. Την ερμηνεία αυτή επιχειρεί τις τελευταίες ώρες να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλύνει τις εσωτερικές αντιδράσεις και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στην κοινή γνώμη, υποστηρίζοντας ότι αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, τότε θα δεχθεί να συζητήσει για την εν λόγω ρήτρα «αποτυχίας».
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μόνο που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αφορά το εάν τα νέα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν στην παρούσα φάση ή θα υπάρχει απλή αναφορά στο ύψος της απόδοσής τους και η κυβέρνηση θα υποχρεούται στην περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται να προτείνει άμεσα το «πακέτο» των παρεμβάσεων που θα επαναφέρουν το «τρένο» της οικονομίας στις «ράγες» του Μνημονίου ΙΙΙ.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή και οι ελπίδες για επίτευξη στο ακέραιο των στόχων που έχουν τεθεί με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία της οικονομίας δεν είναι πολλές, ήδη οι σχετικές συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και για το ποια μπορεί να είναι τα μέτρα που θα αποδώσουν τα 3-3,5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι επιχειρείται να μείνουν κρυφές, έχουν ξεκινήσει βάζοντας στο επίκεντρο τα εξής:
Τα μέτρα
Το πακέτο αυτό το οποίο υπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ από την ελληνική πλευρά και φτάνει στα 3,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δανειστών περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τα παρακάτω μέτρα μέτρα τα οποία προτείνονται από το ΔΝΤ:
– Περικοπές των μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια και στους υπαλλήλους “χαμηλών προσόντων”.
– Αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από το 13% στο 24%
– Περικοπές κύριων συντάξεων
– Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
– «Πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο
– Κατάργηση και του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα.
Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων είναι Παρασκευή 22 Απριλίου ημέρα που διεξάγεται το άτυπο Eurogroup στο Άμστερνταμ.
Ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Δευτέρα ή την Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου.
Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα σημειώνοντας ότι εφέτος η Ανάσταση θα συνδυαστεί με την “ανάσταση της οικονομίας”. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου για έξοδο “από τα μνημόνια” πριν το Πάσχα.
Αν υπάρξει συμφωνία και τηρηθεί το σφιχτό χρονοδιάγραμμα οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή αναμένονται το αργότερο ως τη Μεγάλη Πέμπτη.
Τα νομοσχέδια
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την κατάθεση του Φορολογικού και του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή αυτή την εβδομάδα με στόχο την ψήφισή τους πριν από το τέλος του μήνα.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και την εκτόξευση του λογαριασμού των μέτρων. Η ενσωμάτωση του επιπλέον πακέτου των 2,7 δισ. ευρώ αναμένεται να αποτελέσει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Ουδέν νεότερο περί χρέους
Το έξτρα πακέτο σκληρής λιτότητας θα μπορούσε να δώσει τέλος στην πολύμηνη διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμεί σφόδρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν παρέλειψε να το τονίσει στη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον.
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πότε θα εφαρμοστεί η πολυαναμενόμενη λύση για το χρέος. Υπάρχουν δύο εκδοχές:
Η πρώτη είναι αυτή που αναφέρεται σε non paper της κυβέρνησης την Κυριακή όπου η αντιμετώπιση του θέματος τοποθετείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Η δεύτερη εκδοχή διατυπώθηκε (σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον) από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ο όποιος δήλωσε ότι ενδεχόμενη συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε βάθος διετίας και ανάλογα με την τήρηση των όρων της από την Ελλάδα στο διάστημα αυτό.