Περίπου 390 δισ. δολ. έσοδα λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου πέρυσι έχασαν οι χώρες που εξάγουν «μαύρο χρυσό» στη Μέση Ανατολή, οι οποίες πιθανότατα θα βιώσουν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες, κοντά στα 500 δισ. δολ. φέτος, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Ταμείο είχε προβλέψει τον Οκτώβριο ότι οι εξαγωγείς πετρελαίου της Μ. Ανατολής θα έβλεπαν απώλειες 360 δισ. δολ. το 2015, αλλά οι τιμές σημείωσαν πτώση στα τέλη του χρόνου, με αποτέλεσμα ο «λογαριασμός» να ανέβει κατά άλλα 30 δισ. δολ.
Σε σημερινό report του ΔΝΤ αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές, σημειώνεται ότι αυτές οι χώρες θα δουν φέτος ακόμα μεγαλύτερη μείωση στα έσοδά τους από τις εξαγωγές πετρελαίου, που θα κυμανθούν μεταξύ 490 και 540 δισ. δολ., σε σχέση με το 2014 οπότε και οι τιμές ήταν υψηλότερες.
Η πτώση στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου είναι το άμεσο αποτέλεσμα της βουτιάς που έχουν κάνει οι τιμές του αργού από τα 115 δολ/βαρέλι στα μέσα του 2014 σε κάτω από 30 δολ/βαρέλι στις αρχές της χρονιάς. Αυτή τη στιγμή είναι λίγο πάνω από τα 40 δολ/βαρέλι, αναφέρει το ΔΝΤ.
Η απώλεια δυνητικών εσόδων έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στις οικονομίες των ν κρατών που εξάγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ που έχουν καταγράψει ισχυρά ελλείμματα προϋπολογισμού το περασμένο έτος. Το ΔΝΤ είχε προηγουμένως εκτιμήσει πως οι μειούμενες τιμές ενέργειας θα διέγραφαν περί τα 360 δισ. δολάρια σε έσοδα πετρελαίου.
Για να ξεπεράσουν αυτά τα ελλείμματα, οι χώρες του Κόλπου έχουν εισάγει μια σειρά μέτρων που ποικίλλουν από την περικοπή των επιδοτήσεων ενέργειας έως την αύξηση των φόρων. Ορισμένες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, εξαντλούν σιγά σιγά τα συναλλαγματικά τους αποθέματα ή ξεκίνησαν να παίρνουν διεθνή δάνεια για να αμβλύνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις.
«Το 2016 είναι η δεύτερη χρονιά μιας μακράς περιόδου προσαρμογής ώστε να φτάσουμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», αναφέρει ο Masood Ahmed, δ/ντής του ΔΝΤ στο τμήμα Μ. Ανατολής και κεντρικής Ασίας.«Πιθανόν χρειάζονται άλλα 4 ή 5 χρόνια δράσης τόσο στις δαπάνες όσο και στα έσοδα πριν φτάσουμε σε μια άνετη δημοσιονομική κατάσταση για πολλές χώρες», αναφέρει ο ίδιος.
Η οικονομική ανάπτυξη για τους πετρελαιοεξαγωγείς της περιοχής αναμένεται να ανέλθει στο 3% το 2016 από το 2% πέρυσι αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στις βελτιωμένες προοπτικές του ιράκ που άυξησε την παραγωγή και το Ιράν που θέλει να επωφεληθεί από τη σταδιακή άρση των περιορισμών, αναφέρει επίσης το ΔΝΤ.