Ισχυρές απώλειες της τάξης του 4% καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ακύρωση του αυριανού έκτακτου Eurogroup και τη μετάθεση του ελληνικού ζητήματος μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων.
Αυτή τη στιγμή (11.00), ο Γενικός Δείκτης κατακρημνίζεται κατά 3,91% στις 576,17 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 5,11% στις 159,26 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 12,48 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, έξι ενισχύονται, 41 υποχωρούν και έξι διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ισχυρές απώλειες κατά 10,51% στις 33,88 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-10,74% διολισθαίνει κατά 12,59%, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-11,30% κατά 13,01%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ-7,58% κατά 8,06% και η Eurobank κατά 13,48%.
Στο ταμπλό, πτώση άνω του 8% εμφανίζουν οι μετοχές του Ελλάκτορα και της ΜΕΤΚΑ, ΜΕΤΚ-3,70% ενώ στο 6,6% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη Viohalco. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ-2,33% ΔΕΗ, ΔΕΗ-4,97% ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΛΠ-4,23% ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-3,17% και Τιτάνας διολισθαίνουν κατά 4%.
Στα της διαπραγμάτευσης, μετά το Πάσχα θα αναζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τον πολιτικό συμβιβασμό που θα της επιτρέψει να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των έξτρα μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ χωρίς ωστόσο να τα «κατονομάσει».
Αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντέισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Πέμπτης, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα διακόπτονται για να συνεχιστούν μετά το Πάσχα. Τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και το Μαξίμου ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα ότι η συμφωνία για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ -το 3% του ΑΕΠ που πρέπει να προέλθει από τον φόρο εισοδήματος, το ασφαλιστικό, αλλά και τους έμμεσους φόρους- ουσιαστικά έχει κλείσει.
Ωστόσο, η διαπραγμάτευση «κόλλησε» στο θέμα των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. , καθώς η πλευρά του ΔΝΤ δεν φαίνεται να αποδέχεται τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών» που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση εμμένοντας στην αναγκαιότητα να προσδιοριστούν εδώ και τώρα τα μέτρα, κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα η ελληνική πλευρά.
Στο πλαίσιο αυτό και παρά το γεγονός ότι τα δύο μέρη έφτασαν αρκετά κοντά, η αβεβαιότητα στην οικονομία εντείνεται περαιτέρω, δεδομένου ότι καθυστερεί επί εξάμηνο η αξιολόγηση, αλλά και η εκταμίευση δόσεων από το δάνειο των 85,5 δισ., με τα κρατικά διαθέσιμα να μειώνονται και να διογκώνονται τα χρέη προς τους προμηθευτές του Δημοσίου.
Η ελληνική πρόταση συζητήθηκε και επισήμως χθες με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέβη στο Χίλτον για διαβουλεύσεις επί του θέματος, οι οποίες όμως διήρκεσαν μόλις 30 λεπτά. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου ζήτησαν να διαβουλευτούν με τους προϊσταμένους τους, με αποτέλεσμα αργά χθες το βράδυ να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Eurogroup.
Οι δανειστές αποφάσισαν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντέισελμπλουμ να ενημερώνει μέσω twitter ότι «δεν θα γίνει Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη. Χρειάζεται χρόνος. Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος σε επόμενο στάδιο».
Την ίδια στιγμή, στην προσωρινή αναστολή πώλησης σε funds των «κόκκινων» δανείων που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των δανειστών, κλείνοντας έτσι το κρίσιμο αυτό ζήτημα με «συμφωνία». Η παράταση στην απαγόρευση αυτών των κατηγοριών των δανείων, αλλά υπό την προϋπόθεση αυστηρών κριτηρίων, θα ισχύσει έως τις αρχές του 2018. Εντούτοις, η συμφωνία προβλέπει ότι υπό πώληση μπορούν να τίθενται τα ενήμερα δάνεια.