Κατά της μισθολογικής και κοινωνικής φτώχειας ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και στην Τουρκία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασαν ταραχές και στο Παρίσι το κλίμα ήταν τεταμένο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και εκεί επεισόδια.
Στην Κωνσταντινούπολη η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που είχαν κατακλείσει τους δρόμους πολλών συνοικιών, ιδίως περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ.
Στο περιθώριο των ταραχών, ένας άνδρας σκοτώθηκε καθώς όπως όλα δείχνουν παρασύρθηκε από ατύχημα από ένα όχημα των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας, καθώς διέσχιζε δρόμο στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με την αστυνομία.
Επεισόδια περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ
Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ανατολή.
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξεις απώθησαν ακτιβιστές του φιλοκουρδικού, κεντροαριστερού – αριστερού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Στη Ρωσία, σχεδόν 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν στη Μόσχα σε μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία, οι οποίοι κρατούσαν σημαίες και μπαλόνια. Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές άλλωστε αναμενόταν να ξεχυθούν στους δρόμους ολόκληρης της χώρας για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.
Στην Πολωνία, πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία έπειτα από το κάλεσμα του συνδικάτου OPZZ και του αριστερού κόμματος SLD.
Ισπανία: Σοσιαλιστές και κομμουνιστές στους δρόμους
Στη Μαδρίτη, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ και του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (μέτωπο του Ισπανικού Κόμμουνιστικού Κόμματος) Αλμπέρτο Γκαρθόν βγήκαν στους δρόμους, στο πλαίσιο κινητοποίησης που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις CCOO et UGT.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα: «κατά της μισθολογικής και κοινωνικής φτώχειας, κατά της φτώχειας στην απασχόληση και τα δικαιώματα».
Μόλις 8 εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ακούγονταν συνθήματα εναντίον της απερχόμενης κυβέρνησης όπως «κατά των περικοπών στον προϋπολογισμό και υπέρ των συντάξεων» ή επίσης «κανείς δεν είναι παράνομος» και «όχι στο TTIP» με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική στο προσφυγικό που ακολουθεί και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.
Στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε μια κοινή διαδήλωση, την οποία διοργάνωσαν τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις (CGIL, CISL et UIL) υπό βροχή και χωρίς να υπάρξουν επεισόδια στους δρόμους της Γένοβας, με τη συμμετοχή 5.000 ανθρώπων.
Στην Ελβετία, συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά προγραμματίστηκαν σε περισσότερες από 50 πόλεις, ιδίως στη Γενεύη και τη Ζυρίχη με στόχο να καταγγελθούν μεταξύ άλλων η κοινωνική αδικία κι η μείωση των συντάξεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ATS.
Τεταμένο το κλίμα στην Γαλλία
Στη Γαλλία, το κλίμα ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι τεταμένο έπειτα από δύο μήνες κινητοποιήσεων κατά της σχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις οποίες αμαυρώνουν βίαια επεισόδια και συγκρούσεις.
Για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, τα συνδικάτα διοργάνωσαν κοινή πορεία, η οποία ξεκίνησε γύρω στις 15.30 ώρα Ελλάδας υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ταραχές ξέσπασαν λίγο αργότερα.
Ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να πετούν αντικείμενα – κουτιά αλλά και μπουκάλια που είχαν πάρει από κάδους απορριμμάτων – εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, φωνάζοντας «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία».
Τα επεισόδια δεν πήραν μεγάλη έκταση και χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν κατόπιν σε κλίμα ηρεμίας.