Μετά από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν 7,5 ώρες στο Μόναχο, FIBA και Εuroleague δεν κατάφεραν να έλθουν σε συμφωνία αναφορικά με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπάσκετ και τις συμμετέχουσες ομάδες σε αυτές. Παρουσία του αντιπροέδρου της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργου Σκινδήλια, η FIBA ενέμεινε στην επιβολή ποινών αποκλεισμού εθνικών ομάδων ή αποβολής συλλόγων από τα εθνικά πρωταθλήματα. Διαφωνία υπήρξε και ως προς τον αριθμό των συλλόγων.
Συγκεκριμένα, η Euroleague ενημέρωσε τη FIBA πως επιθυμεί να έχει το management 40 ομάδων (16 της Euroleague και 24 του Eurocup), αλλά η FIBA δεν έμεινε ικανοποιημένη με τις ομάδες που μένουν διαθέσιμες για τη δική της διοργάνωση, το FIBA Basketball Champions League.
Η σχετική ανακοίνωση της Euroleague αναφέρει: «Παρά την εποικοδομητική διάθεση που είχαν όλοι οι εκπρόσωποί μας στη συνάντηση και παρά τη συμφωνία που υπήρχε στο να διαχειρίζεται η Euroleague την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για τον αριθμό των ομάδων αυτής, ενώ η FIBA απέρριψε την πρόταση να αρθούν όλες οι απειλές για τιμωρίες στις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους».
Οι προτάσεις της Euroleague προς τη FIBA:
«1) Ο ορισμός μιας συμφωνίας συνεργασίας για ένα πλαίσιο σταθερό και μακρόπνοο στο οποίο απαραίτητη είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη.
2) Απομάκρυνση κάθε είδους τιμωρίας για συλλόγους ή εθνικές ομάδες, σεβόμενοι την ελευθερία των συλλόγων να αποφασίζουν για το μέλλον τους αλλά και το δικαίωμα των εθνικών ομάδων να συμμετέχουν σε διοργανώσεις στις οποίες έχουν προκριθεί, με ταυτόχρονη τροποποίηση των κανονισμών που αυτή τη στιγμή επιτρέπουν τέτοιες ποινές.
3) Συγχώνευση της FIBA και της Euroleague μέσα από έναν νέο τρόπο διοίκησης και δομής των διοργανώσεων:
α) Σε ό,τι αφορά στη διοίκηση, η FIBA θα αναμειχθεί στη διοργάνωση της Euroleague.
β) Σε ό,τι αφορά στις διοργανώσεις, η Euroleague θα συνεχίσει να έχει τη διαχείριση της κορυφαίας διοργάνωσης της Ευρώπης, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 40 συλλόγους. Το FIBA Champions League θα έχει τη διαχείριση της δεύτερη τη τάξει διοργάνωσης.
-Στις διοργανώσεις αυτές θα υπάρχει ένα σύστημα κάθετης πρόσβασης με τον προβιβασμό του πρωταθλητή, μελετώντας και το ενδεχόμενο αύξησης των συλλόγων που προβιβάζονται.
-Παράλληλα θα υπάρχει συμφωνία για τα καλεντάρια των διοργανώσεων ανά τετραετία αποδεχόμενοι την εξέταση «παράθυρων» μεσούσης της περιόδου για προκριματικά, όπως προβλέπει το σχέδιο της FIBA από το 2017 και μετά.
-Η FIBA θα έχει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των κανόνων του αθλήματος, των διεθνών μεταγραφών, των κανονισμών για τους ελέγχους ντόπινγκ και την εκτέλεσή τους.
4) Ορισμό νέων κανόνων για τη συμμετοχή των αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις των εθνικών ομάδων:
-Ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους συλλόγους.
-Αποζημίωση των συλλόγων για τη συμβολή τους στις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων ακολουθώντας το πρότυπο άλλων επαγγελματικών αθλημάτων».
Οι δύο πλευρές αναμένεται να ξανασυναντηθούν, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί η ημερομηνία.