Από τη Βουλή θα περάσει όχι μόνο ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης, αλλά και η διαχείριση του μηχανισμού, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει ψήφιση προληπτικών μέτρων.
Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Ν. Βούτσης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει ψήφιση προληπτικών μέτρων. «Έχουμε πει ότι σ’ αυτή την Βουλή μέτρα συγκεκριμένα εκ προοιμίου, προληπτικά μέχρι το 2018, δεν πρόκειται να έρθουν για ψήφιση», ανέφερε. «Δεν πρόκειται να πούμε ότι μόνος του ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» υπογράμμισε και επικαλούμενος το παράδειγμα του Γ. Παπακωνσταντίνου, με την εξουσιοδότηση που έλαβε το 2010 μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, είπε ότι «αυτό είναι αντισυνταγματικό». «Μη ζούμε με την ιδέα ότι είναι ένας αυτοματισμός που θα περάσει έξω από το κοινοβουλευτικό σύστημα» δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος διέψευσε τα σενάρια ότι θα ζητηθεί να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία για τη συμφωνία της αξιολόγησης: «Δεν το έχει προτείνει κανείς. Δεν παρακαλάμε κανέναν να ψηφίσει».
Για τη διαπραγμάτευση ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι «υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας, μία αλληλοκατανόηση και κατανόηση μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Με το ΔΝΤ έχει διευκρινιστεί ότι δεν είμαστε εμείς το εμπόδιο, αλλά η διαφωνία του με τους θεσμούς για τα υπόλοιπα θέματα».
Επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις διαρροές στα Wikileaks, υπογραμμίζοντας ότι επιβεβαιώθηκαν οι διαρροές. «Αυτό βγάζει μάτι, ότι υπήρχε ένας σχεδιασμός που επιβεβαιώνεται από την πορεία των πραγμάτων», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιβεβαίωση αυτών που δημοσιεύθηκαν. Τα υπόλοιπα έχουν σχέση με άλλα, με μυστικές υπηρεσίες που δεν θέλω να έχω σχέση».
Ουσιαστικά ο πρόεδρος της Βουλής πήρε αποστάσεις από την αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Πααχριστόπουλου κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ότι η κυβέρνηση άφησε τον διάλογο να διαρρεύσει.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως, αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στις παρούσες συνθήκες, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το Eurogroup, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας και η κυβέρνηση πιστεύει ότι ενισχύει τις θέσεις των εκπροσώπων της. «Ακολουθήσαμε την κανονική διαδικασία, που κράτησε 15 μέρες. Θα ήταν πιο καλό να μεσολαβούσαν 2-3 μέρες από την Επιτροπή έως την Ολομέλεια, αλλά είναι μία διαδικασία που έχει ακολουθηθεί» ανέφερε.