Παρά τις «γέφυρες» που στήθηκαν στην Αίγινα το Μαξίμου παραμένει ανήσυχο
Οι «σκληροί» επιμένουν στο «όχι» στα πρόσθετα μέτρα και πιέζουν τον «τσάρο» για παραίτηση
Συνεννοήσεις κορυφής Τσίπρα – Τσακαλώτου
«Μασάζ» σε όλους τους βουλευτές από Φλαμπουράρη, Παππά, Βούτση
Η συμφωνία για την αξιολόγηση που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση θα κρίνει την τύχη της. Κι όσο και να μη το θέλει, δύσκολα οι ψηφοφορίες δεν θα έχουν χαρακτήρα θρίλερ. Αν ωστόσο η συμφωνία φέρει την υπογραφή Τσακαλώτου, άρα κινείται εντός των ορίων των προσωπικών αντοχών του, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να μην υπάρξουν προβλήματα.
Κατά το Μαξίμου, βασική προϋπόθεση για να ξεπεράσει η κυβέρνηση τον «σκόπελο» της αξιολόγησης στη Βουλή είναι να μην υπάρχουν καθόλου στη συμφωνία ονομαστικοποιημένα τα «εφεδρικά μέτρα των 3,6 δισ., πράγμα πάρα πολύ δύσκολο. Είτε αν περιγράφονται, να διασφαλίζεται η ελληνική «ιδιοκτησία» του «κόφτη», -ή έστω η αξιπρεπής συμμετοχή-, απ’ όπου θα προκύπτουν οι περικοπές. Στην πρώτη περίπτωση, οι επιτελείς του Αλ. Τσίπρα πιστεύουν ότι τα νομοσχέδια θα περάσουν από τη Βουλή, χωρίς προβλήματα.
Στη δεύτερη πολλά θα εξαρτηθούν από τις τελικές διατυπώσεις και τις εγγυήσεις που θα δώσει ο Αλ. Τσίπρας στους βουλευτές για τη δυνατότητα η ελληνική κυβέρνηση να ελέγχει την πολιτική περικοπών δαπανών, ώστε να μη κατευθύνονται σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος.
Η «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ»
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους «53», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα είναι μεν βελτιωμένο, αλλά παραμένει ρευστό. Η τελική στάση τους παραμένει ακόμα ερωτηματικό. Δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι και ενιαία, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό τους. Οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις πάντως, συνεχίζονται, με στόχο μια κεντρική συνεννόηση – συμφωνία, αλλά συγχρόνως εξελίσσονται και οι «επιχειρήσεις ατομικών μασάζ» ανά περίπτωση, από την τριάδα Παππά, Φλαμπουράρη, Βούτση.
Κορυφαία εξέλιξη αποτέλεσε η συνάντηση της Αίγινας, όπου τη νύχτα της Κυριακής του Πάσχα και το πρωί της Δευτέρας υπουργοί της επιρροής και προσκείμενοι στους «53» υπό τον ίδιο τον Ευκλ. Τσακαλώτο, συναντήθηκαν επί πολλές ώρες με τον πρωθυπουργό και με οικοδεσπότη τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Παρόντες και οι Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου και Χρ. Βερναρδάκης. Προκύπτει, ότι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις για την κυβέρνηση.
Η προσωπική συνεννόηση Τσίπρα – Τσακαλώτου βέβαι προϋπήρχε. Ο «τσάρος» τα τελευταία 24ωρα «έχει μαζέψει» αισθητά το προηγούμενο κλίμα περί βέβαιης αποχώρησής του από την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή και ξαφνική παραίτησή του αν του επιβαλλόταν η νομοθέτηση μέτρων πέρα από τις έσχατες προσωπικές «κόκκινες γραμμές» του.
Στη συνάντηση της Αίγινας, ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός αποδεκτού πλαισίου ή αλλιώς συμφωνία δεν θα υπάρξει. Οπότε, δεν έχει λόγο να παρατήσει στη μέση κάτι που θα φέρει την υπογραφή του, ιδίως εφόσον η συμφωνία περιγράφει και τον «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση με πρώτο βήμα τη ρύθμιση του χρέους.
Σε θετικό κλίμα κινήθηκαν στις συζητήσεις και οι άλλοι παριστάμενοι υπουργοί. Όμως, παρά και την παρουσία Τσακαλώτου, οι γνώστες των παρασκηνίου και των ενδότερων καταστάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως οι παρόντες δεν ήταν όλοι οι «53». Η «υποομάδα» των υπουργών (Θ. Δρίτσας, Θ. Φωτίου) και κάποιων επιφανών κοινοβουλευτικών (Μ. Μπαλαούρας, Χρ. Μαντάς, Σ. Χριστοδουλοπούλου, Κ. Γαβρόγλου κ.α.) αφενός υπερασπίζονται μαχητικά τον Αλ. Τσίπρα προσωπικά, ενώ φαίνεται ότι κινούνται εκτός λογικής εσωτερικής ανατροπής της κυβέρνησης, προτιμώντας ενδεχομένως στην περίπτωση αδιεξόδου να αποχωρήσουν, παραδίνοντας αξιώματα και έδρες.
ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΜΝΕΟΥΝ ΣΤΟ «ΟΧΙ»
Στον αντίποδα όμως, υπάρχει η τάση των «σκληρών». Αυτοί προκρίνουν αδιάλλακτη στάση κατά των δανειστών και εν ανάγκη «ηρωική έξοδο» της κυβέρνησης προκειμένου να μην χρεωθεί το πρόσθετο πακέτο, αλλά ουσιαστικά ούτε τα μέτρα των 5,4 δισ. στα οποία έχει ήδη συμφωνήσει. Πιέζουν δε ισχυρά τον κ. Τσακαλώτο «να τα βροντήξει».
Το ενδιαφέρον είναι ότι τρεις τουλάχιστον από τους βουλευτές που ανήκουν ή πρόσκεινται στους «53», οι Χρ. Παπαδόπουλος (θεωρείται ο «ιδεολογικός εγκέφαλος»), Β. Κατριβάνου και Χρ. Καραγιαννίδης συμμερίζονται τις σκληρότερες απόψεις. Οι «σκληροί» μάλιστα αποδίδουν στους άλλους τις τάσεις συμβιβασμού τους λόγω προσωπικών υπουργικών στοχεύσεων, ενώ «στη μέση» βρίσκονται οι Αν. Καββαδία, Ελ. Σταματάκη, Κατ. Ιγγλέζη κ.α.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και η ακόμα χειρότερη εκδοχή. Αν η συμφωνία δεν είναι αυτή που θα ήθελε ο υπουργός Οικονομικών, είτε τη φέρει ο ίδιος, παρά την αντίθετη επιθυμία του, στη Βουλή, είτε και όχι, -ακόμα χειρότερα-, το σκηνικό αλλάζει άρδην. Οι όποιες συνεννοήσεις με τους «53» έχουν ως αφετηρία τα θετικά σενάρια για τη συμφωνία. Αν αυτή όμως κινηθεί μακριά από την ύστατη «κόκκινη γραμμή» που περιγράφτηκε, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ψηφιστεί όχι μόνο από τους «53», αλλά και από άλλους μεμονωμένους βουλευτές της πλειοψηφίας (όπως οι Γ. Μιχελογιάννακης, Σ. Παπαδόπουλος κ.α.), ιδίως μάλιστα τους «σιωπηλούς».
Βάζουν βέτο και στη διεύρυνση
Η αξιολόγηση δεν είναι το μόνο πρόβλημα στις σχέσεις Τσίπρα – «53». Πολλοί ήδη μιλούν για έναν ευρύτερο ανταγωνισμό, στον οποίο η αξιολόγηση είναι η «κορυφή του παγόβουνου». Οι «53» εμποδίζουν την ελευθερία κινήσεων Τσίπρα, βάζοντας βέτο στη διεύρυνση της κυβέρνησης με άλλα στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς (Κουβέλης κ.α.), καθώς και στα σενάρια αλλαγής κυβερνητικού εταίρου με το ΠΑΣΟΚ στη θέση των ΑΝΕΛ. Επίσης υπάρχει ριζική αντίθεσή τους στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, επί της οποίας μάλιστα κατήγγειλαν και το ελληνικό «ναι».
Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό αναφέρουν, πως η συμπόρευση όλων είναι στόχος του. αλλά διαπραγμάτευση για μερίδια εξουσίας ή αλλαγή πολιτικής σε καίριους τομείς (οικονομία, προσφυγικό, διεύρυνση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε μαζί τους ούτε με κανένα άλλο. Περί μη συνδιαλλαγής και ιδεολογικής καθαρότητας μιλούν σταθερά οι «σκληροί» των «53», ενίοτε πάντως και οι υπόλοιποι.
Άλλο φυσικά οι εκατέρωθεν… ηρωικές διαρροές και άλλο η πραγματικότητα, λένε οι γνωρίζοντες τα πράγματα. Η κοινή επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας ηγετικής ομάδας και αντιρρησιών για να παραμείνει ο ΣΥΡΖΙΟΑ στην κυβέρνηση είναι δεδομένη, αλλά και οι διαφωνίες είναι υπαρκτές, με αποτέλεσμα το θρίλερ να παρατείνεται και πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξή του ευμνετάβλητους.