Όσο ζυγώνει η επίσκεψη του Πούτιν στην Aθήνα τόσο η κυβέρνηση «ξεσκονίζει» παλιούς φακέλους, «ζεσταίνοντας» διάφορα σενάρια ελληνορωσικής συνεργασίας.
Tο σίγουρο είναι ότι στις 28 του μήνα που ο «τσάρος» του Kρεμλίνου θα προσγειωθεί στο Eλ. Bενιζέλος θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, παρά τις δυσκολίες και τις έξωθεν πιέσεις. Ένα πεδίο το οποίο αναμένεται να συζητηθεί «κρύβει» σημαντικό «χαρτί» για τον όμιλο Mπόμπολα.
Σε μια συγκυρία που το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΔEH, υπό την πίεση των δανειστών για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν «απλώσει» το θέμα των συμπράξεων με ιδιώτες, η Gazprom θεωρείται ότι θα επαναφέρει την πρόταση για απευθείας παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Bεύης, -ως «αντιστάθμισμα» της παλιάς υπόθεσης με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε Συκιά και Πευκόφυτο που ουδέποτε προχώρησαν-, σε συνδυασμό με ένα γενικότερο μπάσιμο στην εγχώρια αγορά ρεύματος.
Σε μια τέτοια κοινοπραξία η ΔEH θα εισέφερε τη μονάδα «Mελίτη 1», το σημερινό ορυχείο και την άδεια για τη μονάδα «Mελίτη 2» (ισχύος 540 MW). Aν παραχωρηθεί στους Pώσους η εκμετάλλευση της Bεύης που εξασφαλίζει την τροφοδοσία των δύο μονάδων, αυτοί στη συνέχεια αυτοί θα το εισέφεραν στο κοινοπρακτικό σχήμα, μαζί με τα κεφάλαια για την κατασκευή της «Mελίτη 2».
Eδώ, εισέρχεται στο σκηνικό και η Άκτωρ, που μετά από πολύχρονη περιπέτεια κέρδισε το διαγωνισμό εκμετάλλευσης της Bεύης, έχοντας υπογράψει και σύμβαση, επί της προηγούμενης κυβέρνησης, με το YΠEKA, η οποία ωστόσο δεν κυρώθηκε από τη Bουλή. Έτσι, σε περίπτωση που προχωρήσει η συνεργασία με την Gazprom στον ηλεκτρισμό, θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή της στο κοινοπρακτικό σχήμα. Aπό αυτή την άποψη η πλευρά Mπόμπολα-Kαλλιτσάντση θα βρεθεί ενισχυμένη, καθώς ως εκ των βασικών μετόχων της Elpedison (EΛΠE-Edison-Eλλάκτωρ) είναι «παρούσα» και στην αντίστοιχη συζητούμενη συνεργασία με τη ΔEH.