Λιτότητα, περικοπές και απεργίες αλλάζουν τη ζωή στις χώρες του Kόλπου
Μία άνετη δουλειά στο Δημόσιο, φθηνά καύσιμα, ένα σπίτι χωρίς στεγαστικό δάνειο, ταξίδια σε πέντε αστέρων ξενοδοχεία και πολυτελή ψώνια ήταν το λιγότερο που περίμεναν από τη ζωή οι κάτοικοι του Αραβικού Κόλπου.
Όμως, όσα θεωρούνταν έως πρότινος δεδομένα σε αυτές τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες έχουν πλέον αντικατασταθεί από πράγματα που θυμίζουν περισσότερο τον Δυτικό κόσμο: Μειώσεις δαπανών, φορολόγηση, έλλειψη θέσεων εργασίας, ακόμα και απεργίες.
Καθώς οι χώρες αυτές προσαρμόζονται στην εποχή του φθηνού πετρελαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια οικονομικά τους, ειδικά οι νεότερες γενιές τους δεν κρύβουν πια τη δυσαρέσκειά τους. Στο Κουβέιτ, προ ημερών πραγματοποιήθηκε η πρώτη απεργία των εργαζομένων πετρελαίου εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς 13.000 άτομα διαμαρτυρήθηκαν για τις μειώσεις στους μισθούς και τα προνόμιά τους. Οι Σαουδάραβες διαμαρτύρονται για το κόστος του νερού, την ώρα που ο διάδοχος του θρόνου παρουσιάζει το σχέδιό του για την επιβίωση της χώρας τους σε μια εποχή χωρίς πετρέλαιο. Ακόμα και στο Κατάρ, που είναι η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, οι ντόπιοι πληροφορήθηκαν προ ημερών ότι η επιδότηση που έπαιρναν για τα καύσιμά τους καταργείται.
«Μία περίοδος λιτότητας είναι αναγκαία για τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα», εξηγεί ο Ghanem Nuseibeh, της εταιρίας συμβούλων Cornerstone Global Associates. «Η πρόκληση είναι να ισορροπήσει κανείς το ρυθμό των αλλαγών και να πείσει τον πληθυσμό ότι τα επώδυνα μέτρα είναι μέρος ενός καλύτερου μέλλοντος».
Στις έξι μοναρχίες του Αραβικού Κόλπου, τα 44 εκατ. του πληθυσμού αποτελούνται κατά το ήμισυ από άτομα κάτω των 30 ετών. Και παρότι το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραμένουν εξαιρετικά πλούσια, πολλοί από αυτούς τους νέους καλούνται να συνηθίσουν σε ένα μέλλον που θα είναι λιγότερο πλουσιοπάροχο σε σχέση με τα όσα έζησαν οι προηγούμενες γενιές.
Στον Κόλπο, υπάρχει μια άρρητη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας ο κόσμος δέχεται να παραχωρήσει τη διακυβέρνηση του κράτους στις βασιλικές οικογένειες, εφόσον δεν πληρώνει φόρους και μοιράζεται τα πετρελαϊκά έσοδα.
Όμως, αυτό τώρα απειλείται. Το παραδοσιακό «κοινωνικό συμβόλαιο» του Κόλπου δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο εύθραυστο. Με το πετρέλαιο σε πτώση, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman θέτει σε εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία του μεγαλύτερο fund κρατικού πλούτου στον κόσμο.
Η πτώση του πετρελαίου μπορεί να είναι μια κρυμμένη ευλογία, που θα φέρει την κοινωνική αλλαγή, βλέπουν οι πιο διορατικοί. Οι νέες γενιές θα πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές, πιο φιλόδοξες και εργατικές, καθώς θα αναγκαστούν να βρουν αληθινές δουλειές, πέραν της άνεσης του Δημοσίου, όπου πολύς κόσμος απλά χτυπά την κάρτα του, χωρίς να κάνει το παραμικρό.