Σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση άσκησε με σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχαους.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός κράτησε ιδιαίτερα αυστηρή στάση στο θέμα ενδεχόμενης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να το αποκλείει σε κανένα σημείο της συνέντευξης κατηγορηματικά.
«Έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλές υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαίων φορολογούμενων που διακυβεύτηκαν για να βοηθηθούν οι Έλληνες. Πρέπει να το δούμε κι αυτό. Και να τονίσω ότι αυτά τα χρήματα δεν έρχονται ουρανοκατέβατα. Γι’ αυτά εργάζονται σκληρά εργάτες, τεχνίτες, υπάλληλοι, που πληρώνουν με συνέπεια τους φόρους τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτό απέναντι σε μια χώρα που δεν έχει υπάρξει πρότυπο σε ό,τι αφορά τη φορολογική εντιμότητα, για παράδειγμα».
Είναι φανερό ότι ο κ. Μπρίνκχαους θέλησε να τονίσει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την ελληνική οικονομική κρίση. «Ως πολιτικοί έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες. Δεν πρόκειται για αφηρημένα ποσά, αλλά για χρήματα που πληρώθηκαν με κόπο από τους φορολογούμενους. Όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες πολύ φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».
Πάντως ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Είμαι αισιόδοξος ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πετύχει ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα όχι σήμερα. Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε κι άλλο. Και αυτό (σ.σ. η επίτευξη λύσης) θα είναι το ζητούμενο τις επόμενες εβδομάδες».
Τέλος ο κ. Μπρίνκχαους επισήμανε ότι μια ελάφρυνση θα επέφερε μάλλον τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα στην Ελλάδα. «Εμείς θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει η πίεση για μεταρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό που αποφάσισε χθες βράδυ δηλαδή μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος αλλά και στη δημόσια διοίκηση. Η εμπειρία έδειξε ότι κάθε ελάφρυνση για την Ελλάδα οδηγεί στο τέλος όχι στην αύξηση της ταχύτητας με την οποία γίνονται οι μεταρρυθμίσεις αλλά στη μείωσή της».