Η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα που προετοίμαζαν οι ΗΠΑ τίθεται σε επιχειρησιακή λειτουργία αύριο Πέμπτη, σχεδόν μια δεκαετία αφότου η Ουάσινγκτον την είχε προτείνει για την προστασία των κρατών μελών του NATO από τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν και παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι με την κίνηση αυτή τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη στην κεντρική Ευρώπη.
Εν μέσω της τεταμένης ατμόσφαιρας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO θα ανακηρύξουν επιχειρησιακή την ασπίδα αυτή σε μια απομακρυσμένη αεροπορική βάση στο Ντεβέσελου της Ρουμανίας, μετά από χρόνια σχεδιασμών, επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποτυχημένες προσπάθειες να κατευναστούν οι ρωσικές ανησυχίες πως το σύστημα αυτό στρέφεται κατ’ ουσία εναντίον της Μόσχας.
«Αποκτούμε τώρα τη δυνατότητα προστασίας των κρατών μελών του NATO στην Ευρώπη», τόνισε ο Ρόμπερτ Μπελ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ στο NATO. «Οι Ιρανοί αυξάνουν τις δυνατότητές τους και πρέπει να είμαστε μπροστά από αυτό.
Το σύστημα δεν στοχοθετεί τη Ρωσία», επέμεινε ο ίδιος και διευκρίνισε ότι η επιχειρησιακή ευθύνη του συστήματος θα παραδοθεί σύντομα στη νατοϊκή διοίκηση.
Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν επίσης την κατασκευή μιας δεύτερης εγκατάστασης μεθαύριο Παρασκευή, που σχεδιάζεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2018, παρέχοντας στο NATO μια μόνιμη, 24ωρη ασπίδα, πέρα από τα συστήματα ραδιοεντοπισμού και τα πλοία που βρίσκονται ήδη ανεπτυγμένα στη Μεσόγειο.
Η Ρωσία πνέει μένεα για αυτή την επίδειξη δύναμης του άλλοτε αντιπάλου της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου σε χώρες που ανήκαν κάποτε στο σοσιαλιστικό μπλοκ, στην ανατολική Ευρώπη. Για τη Μόσχα, το υπό αμερικανική ηγεσία βορειοατλαντικό σύμφωνο συνεχίζει την προσπάθεια στρατηγικής περικύκλωσης της Ρωσίας, ως τη Μαύρη Θάλασσα, έδρα του ρωσικού στόλου, όπου το NATO εξετάζει ταυτόχρονα την αύξηση των περιπολιών του.
Η επιχειρησιακή προετοιμασία της ασπίδας καταγράφεται εξάλλου καθώς το NATO αναλαμβάνει κι άλλες αποτρεπτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες στην Πολωνία και στη Βαλτική, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.
Σε ανταπόδοση για τις νατοϊκές κινήσεις, η Μόσχα αναδιατάσσει και ενισχύει μονάδες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στη δυτική και στη νότια πτέρυγά της, όπου δημιουργούνται τρεις νέες ταξιαρχίες.