Στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και της εξόδου της χώρας από την κρίση, που δημιουργεί η διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αναφέρεται σε συνέντευξη του στο “Βήμα της Κυριακής”, ο Μιχάλης Σάλλας.
Ο πρόεδρος του Ομίλου της τράπεζας Πειραιώς εκφράζει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, αναγνωρίζοντας όμως ότι η συμφωνία έρχεται με βαρύ τίμημα. Όμως θεωρεί ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή του οικονομικού κλίματος. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία πλήττουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες και πως ο λαός σηκώνει το βάρος. Ωστόσο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξυγίανσης”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σάλλας εκτιμά ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας λόγω της συμφωνίας, θα δώσει ώθηση στο ενδιαφέρον για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως θεωρεί ότι για να υλοποιηθεί η συμφωνία, η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχτεί όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα, για το οποίο αναφέρει ότι “είναι υποχρεωμένο να κάνει κτήμα του τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία”, αλλά και από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις ηγεσίες τους.
Πάντως η επιστροφή στην ανάπτυξη προϋποθέτει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, δηλώνει Ο πρόεδρος του Ομίλου της τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος τονίζει ότι “αν δεν διασφαλιστεί το δημοσιονομικό, αν δεν διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν νομίζω ότι μπορεί να στηριχθεί με στέρεο τρόπο οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρόταση”.
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα και ειδικά στα “κόκκινα” δάνεια, ο κ. Σάλλας ότι θα αρχίσουν να περιορίζονται μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και αναφέρει ότι στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ήδη καταγράφεται υποχώρηση των NPLs, καθώς “έχει αλλάξει η στάση των δανειοληπτών”. Επίσης, όπως αναφέρει, ανάλογη βελτίωση σημειώνεται και στις τραπεζικές συναλλαγές και εισαγωγές κεφαλαίων, χάρη στη σταδιακή χαλάρωση των capital controls. “Οι περιορισμοί, κυρίως για επενδυτικές συναλλαγές και εισαγωγές κεφαλαίων, έχουν χαλαρώσει και η ροή του χρήματος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι”, αναφέρει.