Σύμφωνα με τους Financial Times, θα εμποδίζει την πλήρη κατάρρευσή της προτού οι αρχές μπορούν να επέμβουν
Μηχανισμό που θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να “παγώνουν” τις εκροές χρημάτων, ενδεχομένως ακόμα και την ανάληψη καταθέσεων, από μία καταρρέουσα τράπεζα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα των “Financial Times”.
Όπως αναφέρει το skai.gr, το υπό εξέταση μέτρο θα σταματά την “αιμορραγία” χρημάτων από μία προβληματική τράπεζα και θα εμποδίζει την πλήρη κατάρρευσή της προτού οι αρχές μπορούν να επέμβουν.
Αν και οι διεργασίες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οι FT επισημαίνουν ότι ο μηχανισμός θα εμποδίζει την αποζημίωση ομολογιούχων και δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το σημείο να εμποδίζει την ανάληψη αποταμιεύσεων από λογαριασμούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κομισιόν θα εξετάσει εάν το “πάγωμα” θα αφορά και όσους έχουν καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, ποσό που είναι εγγυημένο σε όλη την ευρωζώνη. Θα μελετηθούν κι άλλες πιθανές εξαιρέσεις από το “πάγωμα”, όπως τα χρήματα που μεταφέρει κάθε εμπορικό ίδρυμα στην κεντρική τράπεζα της χώρας του.
Το “πάγωμα”, εάν εγκριθεί, θα βρίσκεται σε ισχύ μόνο για λίγες ημέρες κάθε φορά, έως ότου να πετύχει το επιθυμητό σταθεροποιητικό αποτέλεσμα, που θα προστατεύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Έως τώρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, όμως το υπό εξέταση εργαλείο φέρεται να απολαμβάνει την υποστήριξη της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Κύριος στόχος είναι να προστατευθούν περισσότερο οι φορολογούμενοι, μεταφέροντας ακόμα μεγαλύτερο βάρος της διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών στους ομολογιούχους και τους μετόχους.
Η συζήτηση για το μηχανισμό “παγώματος” έρχεται τη στιγμή που η Γερμανία αντιστέκεται ανοιχτά στην πρόταση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου που θα εγγυάται όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ στην ευρωζώνη, αναφέρει το skai.gr.
Φόβος του Βερολίνου είναι ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν εν τέλει να εγγυηθούν τις καταθέσεις που βρίσκονται σε προβληματικές νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες. Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν μέτρα που θα εγγυώνται μεγαλύτερη τραπεζική ευθύνη.