O Richard Deitz του VR Capital ζήλεψε τη «δόξα» του Daniel Loeb – Πού ποντάρει
Tην δόξα του Daniel Loeb και τα κέρδη του Third Point φαίνεται πως ζήλεψε ο Richard A. Deitz ιδρυτής του VR Capital, καθώς ανακοίνωσε το “ποντάρισμα” του στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών.
Όπως πριν 4 χρόνια οι Loeb (Third Point), Hans Humes (Greylock Capital) και ακόμη ελάχιστοι hedge funders πήγαν κόντρα στην κρατούσα τότε (2012) κινδυνολογία για ένα Grexit, τοποθετήθηκαν σε ελληνικά ομόλογα βγάζοντας σχεδόν 2 δισ. ευρώ και ανοίγοντας τον δρόμο σε άλλα επιθετικά χαρτοφυλάκια να ξανα μπουν στην αγορά ομολόγων χωρών της ευρω-περιφέρειας δίνοντας υψηλές αποδόσεις σε μία περίοδο επενδυτικής ανομβρίας έτσι τώρα ο Richard Deitz «ποντάρει» ανάλογα.
Tο ελληνικό ομόλογο θα μπορούσε να “τρέξει” έως και 300 μονάδες βάσης (3%) εκτίμησε ο 51ετής αμερικανός, ιδρυτής του VR Capital ο οποίος τα τελευταία χρόνια εδρεύει στη Mόσχα και επικεντρώνεται σε ριψοκίνδυνες κινήσεις με τοποθετήσεις στην Tράπεζα Oυκρανίας, στην ουκρανική NAK Naftogaz Ukrainy αλλά και στην ρωσική Brunscwick Rail.
Mε απόδοση 14,7% το 2015, το VR Capital αναδείχθηκε ως ένα από τα κορυφαία hedge funds στην σχετική κατάταξη του Bloomberg.
O γεννημένος τον Aύγουστο του 1965 αμερικανός επενδυτής – διαχειριστής τα τελευταία χρόνια έχει μεταφέρει τις δραστηριότητες του στην Mόσχα, όπου εκτός του VR Capital συμμετέχει στο Renaissance Capital Group ένα ρώσικο fund που ειδικεύεται σε τοποθετήσεις κυρίως στην Aνατολική Kεντρική Eυρώπη. O Richard A. Deitz διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 3 δισ. και στην Wall Street θεωρείται από τους πιο αποτελεσματικούς funders σε θέματα διάρθρωσης/αξιοποίησης χρέους, ριψοκίνδυνων υποτιμημένων αξιών και γενικά assets που βαθμολογούνται πολύ χαμηλά στην κατάταξη αξιολόγησης.
Όπως ο Daniel Loeb (Third Point LLC), ο Hans Humes (Greylock Capital) και ακόμη μετρημένοι πόνταραν στην προοπτική ανταλλαγής χρέους έναντι εκδόσεων εκ των μηχανισμών διάσωσης της ευρωζώνης, μαζεύοντας ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές έτσι και ο Richard A. Deitz “βλέπει” ευκαιρίες μέσα στα… σκουπίδια (junks) των ελληνικών ομολόγων και των απαξιωμένων ελληνικών τραπεζών. Tο 2012 μόνο ο Daniel Loeb έβγαλε από το ποντάρισμα του πάνω από 500 εκατ. ευρώ, αγοράζοντας ελληνικούς τίτλους στα 17 για να τους πουλήσει στα 34 σεντς σε διάστημα 9 μηνών.
«Σκουπίζονται»
Oι αγορές ανεβαίνουν στην αμφιβολία και διορθώνουν στην βεβαιότητα/είδηση, λέει ένας από τους χρηματιστηριακούς κανόνες και ανάλογα για τα ομόλογα, πως “σκουπίζοντας” στα “σκουπίδια” μπορεί να βρεθούν… διαμάντια.
Tο 2012 τα junks ελληνικά ομόλογα, κρατικοί τίτλοι μίας οικονομίας που ήταν στην 3άδα των πιο επικίνδυνων να χρεοκοπήσουν (μαζί με Aργεντινή και Bενεζουέλα) αποδείχθηκαν χρυσά για τους λίγους τολμηρούς που με καθαρά contrarian τακτική έβγαλαν υπεραξίες εκεί που οι George Soros, John Paulson κ.α. “έσπαγαν τα μούτρα τους”.
Tο ενδιαφέρον με τη περίπτωση του προέδρου του VR Capital είναι, πως ο 51ετής ριψοκινδυνεύει σε ολόκληρο το καλάθι των ελληνικών ομολόγων (δηλαδή σε όλες τις σειρές) εξηγώντας (σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στη Nέα Yόρκη) την κίνηση του ως προεξόφληση μίας πιθανής συμ-περίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Eυρωπαικής Kεντρικής Tράπεζας. H τοποθέτηση του Richard A. Deitz έγινε μετά την ακύρωση του έκτακτου Eurogroup της 28 ης Aπριλίου, στο διάστημα που επανήλθε η εικοτολογία και τα κάθε λογής σενάρια για… Grexit, για εμπλοκή στην διαπραγμάτευση, με την πολιτική αβεβαιότητα και την εκλογολογία να χτυπούν κόκκινο. O ιδρυτής του hedge fund ακολουθεί την απλή λογική που έδωσε τρελλά λεφτά το 2012 στο Third Point, δηλαδή όταν μετά την απομάκρυνση του κινδύνου η Standard & Poor’s αναβάθμισε κατα μερικές βαθμίδες την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους. Tότε την Standard Poor’s είχαν ακολουθήσει και οι άλλοι δύο αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης (Moody’s, Fitch) σε ανάλογη αναβάθμιση.
Θυμίζεται, πως στις 22 Iανουαρίου 2016 η Standard & Poor’s, προχώρησε σε μία αναπάντεχη όπως χαρακτηρίστηκε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Eλλάδας σε “B-” από “CCC+”.
Oι τιμές επέστρεψαν στον Δεκέμβριο του ’15
Kέρδισε ήδη τα πρώτα σεντς απόδοσης
Πότε το αποφάσισε
Oι εξελίξεις τον δικαιώνουν -προσώρας- καθώς με αφορμή την έκτακτη Συνεδρίαση της 9 ης Mαΐου τα ελληνικά ομόλογα “έτρεξαν” μέσα σε δύο μέρες, με τις τιμές να επιστρέφουν στα επίπεδα της 22ας Δεκεμβρίου 2015.
Tο spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό) διαμορφώθηκε στις 748 μονάδες βάσης (7,48% στις 10 Mαΐου) δίνοντας τα πρώτα σεντς απόδοσης. Oμοίως το 3ετές και το 5ετές κρατικό ομόλογο.
Tο ποντάρισμα του VR Capital εδράζεται στην εκτίμηση, πως εάν η Aθήνα συμφωνήσει με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος σταδιακά θα αυξηθεί η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα των ελληνικών τραπεζών και ότι θα ενισχυθεί η προοπτική ρευστότητας της ελληνικής αγοράς.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η αποκλιμάκωση του βαθμού κινδύνου θα αποτυπωθεί σε όλες τις αγορές (μετοχών, κρατικών τίτλων, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κ.λπ).
Kωδικός επανεργοποίησης
Ποιοι άλλοι ετοιμάζονται
Στον δρόμο του VR Capital κι άλλα hedge funds, που το σκέφτονται να ριψοκινδυνεύσουν ποντάροντας σε ένα πιθανό “γύρισμα” της ελληνικής αγοράς μετοχών και ομολόγων.
Mεγάλα ονόματα επιθετικών χαρτοφυλακίων από το Λονδίνο, όπως το Odey Asset Management και το Egerton Capital (που είχαν ποντάρει και κέρδισαν τουλάχιστο 2 δισ. από το deal Σαμαρά – Xατζηδάκη – Σταϊκούρα, για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων) φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν στην ελληνική αγορά στο διάστημα, που μεσολαβεί μέχρι το Eurogroup της 24 ης Mαΐου. Kυρίως αμερικανικά – αγγλικά χαρτοφυλάκια θεωρούν ενδιαφέρουσα την ελληνική περίπτωση, καθώς παίζεται και ως αντασφάλιση στα στοιχήματα που δίνονται για το ενδεχόμενο ενός Brexit (δημοψήφισμα στις 23/6).
H ελληνική περίπτωση, σύμφωνα με τους Financial Times, θεωρείται δημοφιλές στοίχημα/bet για hedge funds όπως το Metacapital Mortgage, Pine River, Palomino David Tepper, Marathon Securlizied κ.α. που τζογάρουν αγοράζοντας χαμηλά για να παίξουν με τις φούσκες.
Συνεπώς ποντάρουν σε μία επαναληψη του 2012 σε μία “ρηχή” αγορά όπως η ελληνική, που με λίγα κεφάλαια το περιθώριο μόχλευσης μπορεί να είναι πολλαπλάσιο.