Οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες και σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχει αυξηθεί σημαντικά, αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται σπάνια, με αποτέλεσμα οι αδιάθετες κατοικίες να ξεπερνούν τις 150.000.
Εφόσον δεν πουλάνε, οι κατασκευαστές δεν εισπράττουν, με αποτέλεσμα να έχουν περιορίσει σημαντικά την ανέγερση οικοδομών. Τα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους του προβλήματος :
Ένας στους δύο εργολάβους, που έχουν ήδη καταβάλει διόλου ευκαταφρόνητα ποσά για να αποκτήσουν οικοδομική άδεια, δεν προχωρούν σε ανέγερση οικοδομής. Οι λόγοι, σύμφωνα με τον κύριο Παραδιά, είναι τρεις :
– τα πολλά αδιάθετα ακίνητα, που έχουν στην κατοχή τους,
– η δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται,
– τα μεγάλα ποσά, που θα πρέπει να πληρώσουν σε φόρους, αφού ολοκληρωθεί το κτίσιμο του ακινήτου.
Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι και οι αγοραπωλησίες παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση, αφού έχουν μειωθεί σε όλη την Ελλάδα κατά 50%, σε σύγκριση βέβαια με τις πράξεις του 2007, οπότε και είχαν εκτοξευθεί.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτιμούν ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, λόγω της πρόθεσης του υπουργείου οικονομικών να εντάξει στο σύστημα αντικειμενικών αξιών περισσότερους από 5.000 οικισμούς και περιοχές εκτός σχεδίου. Αυτό θα έχει ως συνέπεια πολλοί φορολογούμενοι να πληρώσουν το φόρο ακίνητης περιουσίας, καθώς στόχος είναι οι αξίες αυτές να προσεγγίζουν τις αγοραίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο οι κατασκευαστές, που έχουν μείνει με τις άδειες στο χέρι, αλλά και πολλοί ιδιώτες. Πάντως, ο πονοκέφαλος είναι διπλός για πολλούς εργολάβους, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα και αδιάθετα ακίνητα. Κι αυτό, γιατί – όπως αποκάλυψε το Capitaltax – θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, εάν – μέσα σε μία πενταετία από την έκδοση της οικοδομικής άδειας – δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα ακίνητά τους. Το κράτος θεωρεί, δηλαδή, ότι κάνουν χρήση αυτών. Το θέμα αυτό αφορά σε ακίνητα, με οικοδομική άδεια, που έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2006.
Πηγή:www.capital.gr