Για «πώληση» και όχι «προστασία» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων κάνει λόγο η ΕΣΕΕ, ασκώντας κριτική στον μόνιμο μηχανισμό δράσης των εταιρικών δανείων [βλ. σχετικά: Ποια «κόκκινα» δάνεια προστατεύονται έως το 2018].
Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, εξίσου ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι μικρά funds αναζητούν μεγάλες συμφωνίες στην ελληνική αγορά, που προσφέρονται να αγοράσουν δάνεια αξίας 30 δισ. ευρώ, καθώς ακόμη και σε περίπτωση που εισπράξουν το 15% θα αποκομίσουν κέρδη της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ.
«Η ΕΣΕΕ θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις υπηρεσίες του Δικηγόρου του εμπόρου και της δραστηριότητας “στα δύσκολα μαζί” για την υποστήριξη δανειοληπτών εμπόρων και μικρομεσαίων της αγοράς», διαβεβαιώνει στη συνέχεια.
Συνολικά, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και 20 δισ. ευρώ οι μικρομεσαίες (συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών και των ελεύθερων επαγγελματιών), ενώ εκκρεμούν περίπου 3,5 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ/ΕΤΕΑΝ με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανία χαρτιού και ξύλου με 63%, ο αγροτικός κλάδος με 61%, το εμπόριο με 54%, οι κατασκευές με 49%, η μεταποίηση με 48%, οι επιχειρήσεις αξιοποίησης ακινήτων με 46% και οι ναυτιλιακές εταιρείες με 27%.