Brexit: Νέα χρηματοοικονομικά κέντρα έτοιμα να κλέψουν τα σκήπτρα του City
Ο Martin Shanahan, επικεφαλής του οργανισμού ανάπτυξης της Ιρλανδίας IDA, έχει βάλει στόχο να προσελκύσει 10.000 θέσεις εργασίας του finance στη χώρα του, τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στο σχέδιό του αυτό έχει έναν απροσδόκητο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από τη βρετανική κυβέρνηση.
Το δημοψήφισμα για το εάν η Βρετανία θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει τη δουλειά του πολύ ευκολότερη. «Στους επενδυτές αρέσει η βεβαιότητα», λέει ο Shanahan. «Η προοπτική του Brexit μπορεί να τους κάνει να εξετάσουν και άλλες επιλογές».
Το επερχόμενο δημοψήφισμα και οι συνέπειες ενός πιθανού Brexit πραγματικά οδηγούν τράπεζες από όλο τον κόσμο να επανεξετάσουν τους μακροχρόνιους δεσμούς τους με τη Βρετανία. Το κόστος του να διατηρούν την έδρα τους στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με την αυστηρότερη εποπτεία στο finance, ξαφνικά αρχίζει να βαραίνει. «Οι τράπεζες επανεξετάζουν τα κόστη και την επιχειρηματική στρατηγική τους και το Brexit είναι μέρος αυτής της εξίσωσης τώρα», λέει ο Giles Williams, της εταιρίας συμβούλων KPMG.
Σε όλη την Ευρώπη, χρηματοοικονομικά κέντρα από τη Φρανκφούρτη έως το Λουξεμβούργο επισημαίνουν διακριτικά τα πλεονεκτήματά τους, εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Λίγα τραπεζικά στελέχη πιστεύουν ότι οι εταιρίες του finance θα «ξεριζώσουν» τις βρετανικές μονάδες τους από τη μια μέρα στην άλλη εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Αντ’ αυτού, τα ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά κέντρα ελπίζουν να προσελκύσουν κάποιες θέσεις εργασίας από τα back-offices ή να δελεάσουν τους διεθνείς ομίλους να δημιουργήσουν επιχειρηματικά κέντρα για τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη, στις δικές τους πόλεις.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών George Osborne προειδοποίησε ότι δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας του finance θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο στην περίπτωση του Brexit. Αντίθετα, εκείνοι που τάσσονται υπέρ του «Out» ισχυρίζονται ότι ο βρετανικός χρηματοοικονομικός κλάδος θα ωφεληθεί από τη χαλαρότερη εποπτεία εκτός της ΕΕ και θα γίνει πιο ανταγωνιστικός.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 5.300 εταιρίες του finance που πουλάνε χρηματοοικονομικά προϊόντα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εδρεύουν στη Βρετανία. Στην περίπτωση του Brexit, είναι αβέβαιο εάν θα έχουν άδεια από τις εποπτικές αρχές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες στην Ευρώπη, από τη Βρετανία.
Η Φρανκφούρτη και το Παρίσι δεν κρύβουν τα τελευταία χρόνια τις φιλοδοξίες τους να κερδίσουν μια θέση πλάι στο Λονδίνο, που είναι το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης. «Δεν θέλουμε η Βρετανία να φύγει, αλλά εάν το κάνει, η Φρανκφούρτη θα είναι έτοιμη», λέει ο Hubertus Voth, γενικός διευθυντής της Frankfurt Main Finance. Ο οργανισμός έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με μεγάλες τράπεζες και αποκαλύπτει ότι αρκετές ελβετικές και αμερικανικές τράπεζες εξετάζουν την πιθανή εγκατάστασή τους στη Φρανκφούρτη, καθώς φοβούνται ότι στην περίπτωση του Brexit, δεν θα έχουν πια την άδεια να εκκαθαρίζουν συναλλαγές σε ευρώ από το Λονδίνο.